


DARY NATURY Natka pietruszki (20g) - BIO
Natka pietruszki - BIO
Waga: 20g.
susz młodej naci pietruszki stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C. Głównie do zup, rosołów, ziemniaków, sosów.
Przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Czy wiesz, że...
ROŚLINY STRĄCZKOWE
są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych:
- zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika,
- dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu,
- połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 garść nerkowców
- 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 czerwony grejpfrut
* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.