WEGETARIAŃSKI BIO

NOWAKOWSKI TRADYCJA Bagietka (opakowanie 3szt) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 3604
  • Bagietka  (opakowanie 3szt) BIO

    Bagietka przygotowana w 100% z organicznej mąki pszennej z ciasta o znacznie przedłużonej fermentacji z użyciem rozczynu pszennego, gdzie mąka i ciasto zyskują czas, żeby wszystkie naturalne procesy zostały zachowane.

    Masa netto: 3x160g

    Producent: NOWAKOWSKI TRADYCJA

    Pochodzenie: Polska

    Skład: mąka pszenna typ 550*, woda, cukier trzcinowy*, drożdże*, sól morska

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1079/257
    Białko (g): 8,1
    Węglowodany (g): 54,8
    W tym cukry (g): 0,4
    Tłuszcz (g): 1,1
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
    Sól (g): 1,4

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: NIE

    Bez cukru:NIE

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: NIE

    Przepis

    Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką
    Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką

    Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

    Przygotowanie:

    Letni ratatouille:

    Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.


    Grzanka Czosnkowa:
    Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.


    Składniki (4 porcje):
    - Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
    - Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
    - Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
    - Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
    - Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
    - Zioła prowansalskie - do smaku
    - Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
    - Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
    - Bazylia świeża - 1 pęczek
    - Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
    - Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku