WEGETARIAŃSKI BIO

NOWAKOWSKI TRADYCJA Chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy (400g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902729761314
  • Chleb Żytni Razowy Zbożowo bakaliowy o bardzo bogatym i złożonym składzie jest stworzony w oparciu o skomplikowane wielofazowe fermentacje i różne rodzaje żytnich zakwasów. Osobno fermentujemy wszystkie gradacje użytych mąk żytnich razem z łamanym ziarnem żyta, mąką z pełnego przemiału i mąką pytlową. Ciasto uzupełniają całe ziarna zaprażonych nieprzetworzonych zbóż starych odmian takich jak samopsza, płaskurka, kamut, orkisz, jęczmień i owies. W chlebie znajdziemy też pestki dyni, ziarno słonecznika, nasiona siemienia lnianego i sezamu. Smakowitości dodają użyte w chlebie bakalie wzbogacające smak, delikatnie słodki. Nie zawiera cukru ani drożdży. Chleb bardzo wysoko błonnikowy. 

     

    Chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy BIO

    Masa netto: 400g

    Producent: NOWAKOWSKI TRADYCJA

    Pochodzenie: Polska

    Skład: woda, mąka żytnia razowa*, mąka żytnia*, mąka pszenna*, mieszanka ziaren*-posypka (siemię lniane złote*, nasiona słonecznika*, siemię lniane brązowe*, sezam*), otręby z pszenicy orkisz*, pestki dyni *, nasiona słonecznika*, siemię lniane złote*, sezam*, płatki owsiane drobne*, ziarno owsa nagoziarnistego*, ziarno pszenicy samopszy*, ziarno pszenicy płaskurki*, ziarno pszenicy*, ziarno z pszenicy orkisz*, ziarno pszenicy kamut*, ziarno żyta*, żurawina* (żurawina*, cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*), rodzynki koryntki* (rodzynki koryntki*, olej słonecznikowy*), daktyle siekane suszone* (daktyle*, mąka ryżowa*), orzechy włoskie*, śliwki siekane suszone* (śliwki*, mąka ryżowa*), rodzynki sułtańskie* (rodzynki sułtańskie*, olej słonecznikowy*), figi siekane suszone* (figi*, mąka ryżowa*), sól morska 

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 916/217
    Białko (g): 5,8
    Węglowodany (g): 37,6
    W tym cukry (g): 4,6
    Tłuszcz (g): 5,3
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
    Sól (g): 0,83

    PRODUKT BIO: TAK

    Przepis

    Brokułowe guacamole
    Brokułowe guacamole

    Czy wiesz, że BROKUŁY... są jedzone w dużych ilościach przez kulturystów oraz sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, który wytwarza się w organizmie po przetrenowaniu.

    SKŁADNIKI:

    • 1 szt. awokado
    • 3 różyczki brokułu
    • pół ząbka czosnku
    • szczypta soli morskiej
    • 3 łyżeczki koperku
    • kromka chleba razowego
    • gałka muszkatołowa
    • sok z cytryny

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Brokuła ugotuj. Odcedź i zmiksuj z awokado. Dodaj czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na kanapce z chleba razowego. Dla osoby na diecie bezglutenowej użyj pieczywa bez zawartości glutenu. Gotową pastę możesz posypać pestkami słonecznika, dyni, sezamu.