NOWAKOWSKI TRADYCJA Chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy (400g) - BIO
Chleb Żytni Razowy Zbożowo bakaliowy o bardzo bogatym i złożonym składzie jest stworzony w oparciu o skomplikowane wielofazowe fermentacje i różne rodzaje żytnich zakwasów. Osobno fermentujemy wszystkie gradacje użytych mąk żytnich razem z łamanym ziarnem żyta, mąką z pełnego przemiału i mąką pytlową. Ciasto uzupełniają całe ziarna zaprażonych nieprzetworzonych zbóż starych odmian takich jak samopsza, płaskurka, kamut, orkisz, jęczmień i owies. W chlebie znajdziemy też pestki dyni, ziarno słonecznika, nasiona siemienia lnianego i sezamu. Smakowitości dodają użyte w chlebie bakalie wzbogacające smak, delikatnie słodki. Nie zawiera cukru ani drożdży. Chleb bardzo wysoko błonnikowy.
Chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy BIO
Masa netto: 400g
Producent: NOWAKOWSKI TRADYCJA
Pochodzenie: Polska
Skład: woda, mąka żytnia razowa*, mąka żytnia*, mąka pszenna*, mieszanka ziaren*-posypka (siemię lniane złote*, nasiona słonecznika*, siemię lniane brązowe*, sezam*), otręby z pszenicy orkisz*, pestki dyni *, nasiona słonecznika*, siemię lniane złote*, sezam*, płatki owsiane drobne*, ziarno owsa nagoziarnistego*, ziarno pszenicy samopszy*, ziarno pszenicy płaskurki*, ziarno pszenicy*, ziarno z pszenicy orkisz*, ziarno pszenicy kamut*, ziarno żyta*, żurawina* (żurawina*, cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*), rodzynki koryntki* (rodzynki koryntki*, olej słonecznikowy*), daktyle siekane suszone* (daktyle*, mąka ryżowa*), orzechy włoskie*, śliwki siekane suszone* (śliwki*, mąka ryżowa*), rodzynki sułtańskie* (rodzynki sułtańskie*, olej słonecznikowy*), figi siekane suszone* (figi*, mąka ryżowa*), sól morska
*składniki pochodzenia ekologicznego
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 916/217
Białko (g): 5,8
Węglowodany (g): 37,6
W tym cukry (g): 4,6
Tłuszcz (g): 5,3
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
Sól (g): 0,83
PRODUKT BIO: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Czy wiesz, że BROKUŁY... są jedzone w dużych ilościach przez kulturystów oraz sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, który wytwarza się w organizmie po przetrenowaniu.
SKŁADNIKI:
- 1 szt. awokado
- 3 różyczki brokułu
- pół ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżeczki koperku
- kromka chleba razowego
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła ugotuj. Odcedź i zmiksuj z awokado. Dodaj czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na kanapce z chleba razowego. Dla osoby na diecie bezglutenowej użyj pieczywa bez zawartości glutenu. Gotową pastę możesz posypać pestkami słonecznika, dyni, sezamu.