BIO

NOWAKOWSKI TRADYCJA Chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902729761314

Chleb Żytni Razowy Zbożowo bakaliowy o bardzo bogatym i złożonym składzie jest stworzony w oparciu o skomplikowane wielofazowe fermentacje i różne rodzaje żytnich zakwasów. Osobno fermentujemy wszystkie gradacje użytych mąk żytnich razem z łamanym ziarnem żyta, mąką z pełnego przemiału i mąką pytlową. Ciasto uzupełniają całe ziarna zaprażonych nieprzetworzonych zbóż starych odmian takich jak samopsza, płaskurka, kamut, orkisz, jęczmień i owies. W chlebie znajdziemy też pestki dyni, ziarno słonecznika, nasiona siemienia lnianego i sezamu. Smakowitości dodają użyte w chlebie bakalie wzbogacające smak, delikatnie słodki. Nie zawiera cukru ani drożdży. Chleb bardzo wysoko błonnikowy. 

 

Chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy BIO

Masa netto: 400g

Producent: NOWAKOWSKI TRADYCJA

Pochodzenie: Polska

Skład: woda, mąka żytnia razowa*, mąka żytnia*, mąka pszenna*, mieszanka ziaren*-posypka (siemię lniane złote*, nasiona słonecznika*, siemię lniane brązowe*, sezam*), otręby z pszenicy orkisz*, pestki dyni *, nasiona słonecznika*, siemię lniane złote*, sezam*, płatki owsiane drobne*, ziarno owsa nagoziarnistego*, ziarno pszenicy samopszy*, ziarno pszenicy płaskurki*, ziarno pszenicy*, ziarno z pszenicy orkisz*, ziarno pszenicy kamut*, ziarno żyta*, żurawina* (żurawina*, cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*), rodzynki koryntki* (rodzynki koryntki*, olej słonecznikowy*), daktyle siekane suszone* (daktyle*, mąka ryżowa*), orzechy włoskie*, śliwki siekane suszone* (śliwki*, mąka ryżowa*), rodzynki sułtańskie* (rodzynki sułtańskie*, olej słonecznikowy*), figi siekane suszone* (figi*, mąka ryżowa*), sól morska 

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 916/217
Białko (g): 5,8
Węglowodany (g): 37,6
W tym cukry (g): 4,6
Tłuszcz (g): 5,3
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
Sól (g): 0,83

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Brokułowe guacamole
Brokułowe guacamole

Czy wiesz, że BROKUŁY... są jedzone w dużych ilościach przez kulturystów oraz sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, który wytwarza się w organizmie po przetrenowaniu.

SKŁADNIKI:

  • 1 szt. awokado
  • 3 różyczki brokułu
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżeczki koperku
  • kromka chleba razowego
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła ugotuj. Odcedź i zmiksuj z awokado. Dodaj czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na kanapce z chleba razowego. Dla osoby na diecie bezglutenowej użyj pieczywa bez zawartości glutenu. Gotową pastę możesz posypać pestkami słonecznika, dyni, sezamu.