Ocet winny biały 6% BIO
Składniki: wino z białych winogron*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Kwasowość 6%
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 89 kJ / 21 kcal
Tłuszcz: 0,00 g;
w tym kwasy nasycone: 0,00 g;
Węglowodany: 0,40 g;
w tym cukry: 0,40 g;
Białko: 0,01 g;
Sól: 0,02 g;
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI: (4 porcje)
- 1 kg pomidorów
- 1 ogórek
- 1/2 papryki
- 2 plastry cebuli
- kawałeczek papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki( + starta skórka)
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- ½ pęczka kolendry
- 100 g koziego sera
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki (najlepiej robić to bezpośrednio na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion). Miąższ dodać do soku w misce, z nasion pozostawionych na sicie wycisnąć jak najwięcej soku. Nasiona wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili (na początek mniejszą ilość), sok z limonki, ocet winny oraz oliwę. Przełożyć do pojemnika blendera (zostawić część do pokrojenia w kostkę) i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie większą ilością chili, oraz posiekaną świeżą kolendrą. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub w zamrażarce jeśli nie mamy czasu. Przelać do miseczek lub szklanek, posypać pokrojonymi w kosteczkę warzywami wymieszanymi z sokiem i skórką limonki oraz oliwą, pokruszonym lub drobno posiekanym serkiem kozim oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa w kostkę: Pokrojone w kosteczkę warzywa (wymienione powyżej), 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy, świeżo zmielony pieprz kilka kostek serka koziego