BIO

BIO PLANETE Olej do gotowania i smażenia (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 3445020002615
Producent: BIO PLANETE

Idealny do gotowania w wysokiej temperaturze. Neutralny w smaku. Ze względu na wysoką zawartość oleinowych kwasów tłuszczowych, ten ekologiczny olej słonecznikowy wytwarza mało oparów i jest idealny do pieczenia mięs, ryb i warzyw.

Olej do gotowania i smażenia ekologiczny

Skład: ekologiczny, dezodorowany, wysokooleinowy olej słonecznikowy
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.

Objętość netto: 500ml

Pochodzenie: Hiszpania

Wartość odżywcza w 100ml produktu:

Wartość energetyczna: 819 kcal (3367 kJ)

Tłuszcz: 91g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 78g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 5g

Witamina E: 37mg*
*308% wskazanego dziennego spożycia

Certyfikacja: FR-BIO-01 rolnictwo spoza UE

Producent: Bio Planete, Huilerie Moog SAS, Route de Limoux, 11150 Bram, Francja

Informacje dodatkowe:

Nie przekraczać punktu dymienia podczas podrzewania (210 stopni).
Smażenie we frytkownicy: maksymalnie 10 razy.

Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Tiramisu bez jajek i mleka!
Tiramisu bez jajek i mleka!

SKŁADNIKI:

biszkopty:

  • ½ szklanki aquafaby*
  • 200 g cukru (ksylitolu/ erytrytolu)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

*wody odlanej z puszki ciecierzycy

masa:

  • 2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki ulubionej substancji słodzącej
  • filiżanka espresso
  • 3-4 łyżki likieru amaretto
  • kakao do posypywania warstw

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię.

Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując.

Na samym końcu wlej ocet kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.

Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.

Ciasto wyciskaj na blachy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Dobrze ubita masa powinna być bardzo puszysta i zwarta. Nie ma prawa się rozpływać. Zachowaj odległości gdyż biszkopty urosną.

Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Biszkopty nie będą tak rumiane jak te na jajkach jednak trochę się opalą :). Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka na blasze i po chwili delikatnie zdejmuj. Jeżeli zostało Ci więcej ciasta (a powinno) zużyj całą masę.

Stałą masę mleka kokosowego przełóż do miski i ubij wraz ze słodzikiem. Zaparz espresso i połącz z amaretto.

Każdy biszkopt zanurz krótko w kawie i układaj na dnie blaszki lub dowolnego, płaskiego naczynia. Ja użyłam 3 mniejszych naczynek.

Pokryj warstwą kremu i posyp kakao.

W ten sam sposób przygotuj kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników. Jeżeli masz więcej śmietany, możesz przygotować dodatkowo rozetki. Jeżeli śmietana jest zbyt płynna, schłódź ją dobrze i uwieńcz deser tuż przed podaniem.

Tiramisu chłódź przynajmniej 5-6 godzin.

Gotowe!