Olej kokosowy virgin ekologiczny
Skład: kokos* (100%)
* - certyfikowany składnik ekologiczny
Objętość netto: 1 l
Pochodzenie składników: rolnictwo spoza UE
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna: 900 kcal (3700 kJ)
Tłuszcz: 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 92,9g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 5,9g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,2g
Węglowodany: 0g
w tym cukry 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
Certyfikacja:LK-BIO-149, certyfikacja dystrybutora: PL-EKO-07--07904
Producent: RENUKA AGRI ORGANICS LTD., No. 69, Sri Jinarathana Road,Colombo 02, Sri Lanka
Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed światłem.
Olej jest stabilny termicznie, może być stosowany do gotowania i pieczenia.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.
SKŁADNIKI:
- 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60-80 ml śmietanki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
Do kajmaku:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
- 150 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.
PRZECHOWYWANIE:
Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.