


BIO PLANETE Olej kokosowy virgin (200ml) - BIO
Interesujący przez swój świeży, kokosowy smak i zapach. Doskonały do przygotowywania egzotycznych dań. Z pierwszego tłoczenia na zimno, z uprawy ekologicznej. Egzotyczna natura dla Twoich specjalności i dań serwowanych na co dzień. Olej jest odporny na działanie wysokich temperatur i nadaje się doskonale do smażenia na patelni, w woku lub pieczenia w piekarniku. Nie dopuszczać do dymienia. W razie potrzeby roztopić w kąpieli wodnej.
Olej kokosowy virgin ekologiczny
Składniki: ekologiczny olej z miąższu kokosa nierafinowany
Objętość netto: 200ml
Pochodzenie: Filipiny
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna: 828 kcal (3404 kJ)
Tłuszcz: 92g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 87g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 4g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1g
Certyfikacja: DE-OKO-006 rolnictwo spoza UE
Producent: Bio Planete, Francja
Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat AGRO BIO TEST PL-EKO-07
Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od światła.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.
SKŁADNIKI:
- 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60-80 ml śmietanki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
Do kajmaku:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
- 150 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.
PRZECHOWYWANIE:
Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.