EKOWITAL Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - BIO
Objętość netto: 1000ml
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.
Wartość odżywcza produktu na 100g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/ 828 kcal
- Białko (g): 0,0
- Węglowodany (g): 0,0
- W tym cukry (g): 0,0
- Tłuszcz (g): 92,0
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 7,0
- Sól (g): 0,0
Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo UE, PL-EKO-01
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej
Tortownica o średnicy 20 cm
S K Ł A D N I K I
- 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
- 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
- cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
- 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- kwaśne owoce do dekoracji
- olej do wysmarowania tortownicy
WYKO N A N I E
1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.
2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).
3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.
4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).
5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.
6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.
7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.
8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.
9. Pokrój na porcje ostrym nożem.
WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.