WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971608
    Producent: EKO WITAL
  • Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno we Włoszech, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny charakter. Jest źródłem NNKT. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwyższej kategorii olej rzepakowy uzyskany bezposrednio z nasion rzepaku i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Naturalny smak idealnie podkreśli sałatkę bądź przygotowany w domu majonez.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Objętość netto: 1000ml

    Producent: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza produktu na 100g:

    • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
    • Białko (g):     0,0
    • Węglowodany (g):     0,0
    • W tym cukry (g):     0,0
    • Tłuszcz (g):     92,0
    • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     7,0
    • Sól (g):     0,0

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Kimchi kanapka z kurczakiem
    Kimchi kanapka z kurczakiem

    Przepis pochodzi od naszego dostawcy Old Friends Kimchi.

    Składniki:

    ● 6 trybowanych udek z kurczaka

    ● 3 łyżki sosu sojowego

    ● 1 łyżka miodu

    ● 100 g masła

    ● 100 g mąki pszennej

    ● 2 jajka

    ● 150 g panko (lub bułki tartej)

    ● olej - do smażenia

    Sos sojowy mieszamy z miodem i dokładnie obtaczamy w nim kurczaki. Następnie obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, przekładamy do głębokiej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy 100 g masła. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 3 godziny. Gotowe mięso studzimy, zdejmujemy skórę i panierujemy. Do trzech osobnych talerzy dodajemy kolejno: 100 g mąki, 2 rozkłócone jajka i 150 g panko. Panierujemy kurczaki po kolei w mące, jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do mocnego zarumienienia.

    Do podania:

    ● 4 bułki do burgerów dobrej jakości

    ● 200 g Old Friends Kimchi

    ● Kimchi majo

    ● 2 pomidory

    ● 1 sałata rzymska

    Podjemy z dobrej jakości bułkami, kimchi, kimchi majonezem, pomidorem i rzymską.

    Kimchi majo:

    Składniki:

    ● 1 jajko

    ● szczypta soli

    ● szczypta pieprzu

    ● 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi

    ● 1 łyżeczka soku z cytryny

    ● kropla sosu sojowego - opcjonalnie

    ● około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego

     

    Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.