WEGETARIAŃSKI BIO

Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - EKOWITAL

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971608
    Producent: EKO WITAL
  • Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno we Włoszech, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny charakter. Jest źródłem NNKT. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwyższej kategorii olej rzepakowy uzyskany bezposrednio z nasion rzepaku i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Naturalny smak idealnie podkreśli sałatkę bądź przygotowany w domu majonez.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Objętość netto: 1000ml

    Producent: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza produktu na 100g:

    • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
    • Białko (g):     0,0
    • Węglowodany (g):     0,0
    • W tym cukry (g):     0,0
    • Tłuszcz (g):     92,0
    • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     7,0
    • Sól (g):     0,0

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Sernik królewski
    Sernik królewski

    Składniki na ciasto:

    • 140 g mąki ryżowej

    • 140 g mąki owsianej

    • 30 g kakao

    • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

    • 100 g wybranego oleju

    • 100 g syropu z agawy lub innego

    Składniki na masę serową:

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cytryna (sok + starta skórka)

    • 100 g ksylitolu

    • 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)

    • 40 ml rumu

    • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

    • 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki

     

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.

    Włóż do piekarnika na 50 minut.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.