WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971608
Producent: EKO WITAL
Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno we Włoszech, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny charakter. Jest źródłem NNKT. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwyższej kategorii olej rzepakowy uzyskany bezposrednio z nasion rzepaku i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Naturalny smak idealnie podkreśli sałatkę bądź przygotowany w domu majonez.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

Objętość netto: 1000ml

Producent: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

Wartość odżywcza produktu na 100g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
  • Białko (g):     0,0
  • Węglowodany (g):     0,0
  • W tym cukry (g):     0,0
  • Tłuszcz (g):     92,0
  • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     7,0
  • Sól (g):     0,0

Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Kimchi kanapka z kurczakiem
Kimchi kanapka z kurczakiem

Przepis pochodzi od naszego dostawcy Old Friends Kimchi.

Składniki:

● 6 trybowanych udek z kurczaka

● 3 łyżki sosu sojowego

● 1 łyżka miodu

● 100 g masła

● 100 g mąki pszennej

● 2 jajka

● 150 g panko (lub bułki tartej)

● olej - do smażenia

Sos sojowy mieszamy z miodem i dokładnie obtaczamy w nim kurczaki. Następnie obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, przekładamy do głębokiej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy 100 g masła. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 3 godziny. Gotowe mięso studzimy, zdejmujemy skórę i panierujemy. Do trzech osobnych talerzy dodajemy kolejno: 100 g mąki, 2 rozkłócone jajka i 150 g panko. Panierujemy kurczaki po kolei w mące, jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do mocnego zarumienienia.

Do podania:

● 4 bułki do burgerów dobrej jakości

● 200 g Old Friends Kimchi

● Kimchi majo

● 2 pomidory

● 1 sałata rzymska

Podjemy z dobrej jakości bułkami, kimchi, kimchi majonezem, pomidorem i rzymską.

Kimchi majo:

Składniki:

● 1 jajko

● szczypta soli

● szczypta pieprzu

● 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● kropla sosu sojowego - opcjonalnie

● około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego

 

Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.