WEGETARIAŃSKI BIO

Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - EKOWITAL

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971608
    Producent: EKO WITAL
  • Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno we Włoszech, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny charakter. Jest źródłem NNKT. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwyższej kategorii olej rzepakowy uzyskany bezposrednio z nasion rzepaku i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Naturalny smak idealnie podkreśli sałatkę bądź przygotowany w domu majonez.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Objętość netto: 1000ml

    Producent: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza produktu na 100g:

    • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
    • Białko (g):     0,0
    • Węglowodany (g):     0,0
    • W tym cukry (g):     0,0
    • Tłuszcz (g):     92,0
    • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     7,0
    • Sól (g):     0,0

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Faworki mojej mamy
    Faworki mojej mamy

    Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".

    Składniki:

    200g mąki pszennej

    4 żółtka

    50g śmietany 18%

    20g cukru pudru

    10g spirytusu lub octu

    tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy

    40g suszonych płatków róży

    cukier puder

    Przygotowanie:

    Mąkę mieszam z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem/octem. Zagniatam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki owijam ciasto folią i okładam je wałkiem (śmiesznie to brzmi, ale trzeba tak robić - składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach, i znowu składać, i znowu okładać...) Ciasto dzięki temu będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki. Ciasto dzielę na kawałki, bardzo cienko wałkuję, kroję radełkiem lub nożem w paski, a następnie robię pośrodku nacięcie i zawijam w charakterystyczną kokardę, wstążkę.

    Olej rzepakowy rozgrzewam bardzo długo na małym ogniu. Faworki smażę kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie. Po usmażeniu odsączam faworki z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

    Płatki róży miksuję w mikserze na pył. Mieszam je z cukrem pudrem i oprószam faworki.