BIO

EKOWITAL Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971608
Producent: EKO WITAL
Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno we Włoszech, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny charakter. Jest źródłem NNKT. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwyższej kategorii olej rzepakowy uzyskany bezposrednio z nasion rzepaku i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Naturalny smak idealnie podkreśli sałatkę bądź przygotowany w domu majonez.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

Objętość netto: 1000ml

Producent: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

Wartość odżywcza produktu na 100g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
  • Białko (g):     0,0
  • Węglowodany (g):     0,0
  • W tym cukry (g):     0,0
  • Tłuszcz (g):     92,0
  • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     7,0
  • Sól (g):     0,0

Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Faworki mojej mamy
Faworki mojej mamy

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".

Składniki:

200g mąki pszennej

4 żółtka

50g śmietany 18%

20g cukru pudru

10g spirytusu lub octu

tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy

40g suszonych płatków róży

cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem/octem. Zagniatam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki owijam ciasto folią i okładam je wałkiem (śmiesznie to brzmi, ale trzeba tak robić - składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach, i znowu składać, i znowu okładać...) Ciasto dzięki temu będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki. Ciasto dzielę na kawałki, bardzo cienko wałkuję, kroję radełkiem lub nożem w paski, a następnie robię pośrodku nacięcie i zawijam w charakterystyczną kokardę, wstążkę.

Olej rzepakowy rozgrzewam bardzo długo na małym ogniu. Faworki smażę kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie. Po usmażeniu odsączam faworki z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

Płatki róży miksuję w mikserze na pył. Mieszam je z cukrem pudrem i oprószam faworki.