WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANETE Olej rzepakowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 3445020002592
    Producent: BIO PLANETE
  • Olej tłoczony na zimno jest bogaty w kwas Omega 3, a ze względu na zrównoważoną kompozycję wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest szczególnie wartościowy dla zbilansowanej diety. Ma intensywny smak, który doskonale współgra z różnymi sałatkami i warzywami. Dzięki lekko orzechowemu posmakowi idealnie pasuje do kapusty, fasoli i ziemniaków oraz doskonale podkreśla smak potraw podawanych na zimno.

    Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO

    UWAGA:

    Ponieważ olej tłoczony jest na zimno, nie należy go podgrzewać, aby nie stracił swoich wartości odżywczych.

     

    Objętość netto: 500ml 

    Producent: BIO PLANETE

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj producenta: Francja

    Kraj pochodzenia składników: Francja/Ukraina/Chorwacja/Węgry - w zależności od dostępności surowca

    Składniki: olej rzepakowy* 

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/ 828 kcal
    Węglowodany (g): 0
     - w tym cukry (g): 0
    Tłuszcz (g): 92,0
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
     - w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 57,0 g
     - w tym kwasy tłuszczowe  wielonienasycone - 28,0 g

    Błonnik (g): 1,9

    Białko (g): 0 
    Sól (g): 0

    Witamina E - 30,0 mg (250% dzienej referencyjnej wartości spożycia)
    kwasy Omega 6 - 18,0 g
    kwasy Omega 3 - 9,0 g   

    Możliwe alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu

    Certyfikat: FR-BIO-01, rolnictwo UE i spoza UE 

    Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK 

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK 

    Bez cukru: TAK 

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK 

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

    Przepis

    Bigos wegański
    Bigos wegański

    SKŁADNIKI:

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 kg kapusty białej
    • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 cebule pokrojone w kostkę
    • 8 liści laurowych
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
    • 50 g suszonych śliwek
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 100 ml ginu lub jałowcówki
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.