WEGETARIAŃSKI

OLEOFARM Olej sezamowy (250ml)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907078675046
    Producent: OLEOFARM
  • Olej sezamowy otrzymywany jest metodą tłoczenia „na zimno”, co sprawia, że posiada on bogate walory aromatyczne i smakowe. Jest składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej ze względu na intensywny zapach i ostry smak. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów, dipów, past oraz deserów.

    Tłoczony na zimno

    Objętość netto: 0,25 l



    UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Może zawierać śladowe ilości oleju z orzechów.
    Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.

    Przechowywać w temperaturze pokojowej.

    Przepis

    Spring rolls z kimchi
    Spring rolls z kimchi

    SKŁADNIKI:

    • 50 g papieru ryżowego
    • 1 marchewka
    • pęczek świeżej kolendry
    • 100 g Old Friends KIMCHI
    • 1 mango
    • 100 g kiełków mung
    • ½ zielonego ogórka
    • 100 g makaronu ryżowego
    • listki świeżej mięty
    • 30 g fistaszków (orzechów arachidowych) Sos fistaszkowy:
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 40 ml soku z limonki Eko Wital
    • 90 ml wody
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

     

    Dressing miętowo- pomarańczowy:

    • sok z jednej pomarańczy
    • 2 łyżki soku z limonki Eko Wital
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 10 listków posiekanej mięty

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz miętę i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.