

BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO
Objętość netto: 500ml
Producent: BIO PLANETE
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Francja
Składniki: olej słonecznikowy* virgin
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 26 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 56 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 58 mg (483 % dziennej referencyjnej wartości spożycia)
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO
Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu, paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jako kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.
Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill
Składniki (4-6 porcji)
Bliny:
55 (½ szklanki) mąki gryczanej
55 (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku proszku do pieczenia
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 jajka
120 ml (½ szklanki) wody
olej do smażenia
Dodatki:
225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego serca koziego lub owczego
1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego
155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga
25 g świeżego szczypiorku
Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.
1. Drobno pokrój wędzoną rybę.
2. Drobno posiekaj szczypiorek.
3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.
5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.
6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.
7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną patelnię z odrobiną oleju.
8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.
9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony mieć jasnozłoty kolor.
10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.
11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.
12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.
13. Albo przełóż po kilka blinów ( w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.