WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 3445020002554
    Producent: BIO PLANETE
  • Olej tłoczony na zimno bogaty w witaminę E, sprawia, że ten olej doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu. Szczególnie polecany do surowych warzyw i przyprawiania gotowych potraw.

    Olej słonecznikowy tłoczony na zimno ekologiczny

    Skład:
    ekologiczny olej słonecznikowy
    Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Rumunia

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:

    Wartość energetyczna: 828 kcal (3404 kJ)

    Tłuszcz: 92g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 26g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 56g

    Witamina E: 64mg*
    *533% wskazanego dziennego spożycia


    Certyfikacja: FR-BIO-01 rolnictwo UE

    Producent: Bio Planete, Huilerie Moog SAS, Route de Limoux, 11150 Bram, Francja


    Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj
    Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj

    SKŁADNIKI:

    Do ciasta z dynią:

    • 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
    • 125 g cukru trzcinowego
    • 80 ml napoju migdałowego
    • 125 g jogurtu sojowego naturalnego
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy

    Do ciasta czekoladowego z cukinią:

    • 220 g młodych i miękkich cukinii
    • 125 g cukru trzcinowego
    • 100 ml napoju migdałowego
    • 125 g naturalnego jogurtu sojowego
    • 50 ml oleju słonecznikowego
    • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
    • 50 g kakao
    • 50 g migdałów
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 16 g proszku do pieczenia

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.