BIO

BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

Kod: 3445020002554
Producent: BIO PLANETE
Ekologiczny olej słonecznikowy, tłoczony na zimno, filtrowany, bogaty w witaminę E. Doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu - przeznaczony do stosowania na surowo, idealnie podkreśla również smak ciepłych dań. Szczególnie polecany do surowych warzyw i przyprawiania gotowych potraw.

Objętość netto: 500ml 
Producent: BIO PLANETE
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Francja
Składniki: olej słonecznikowy* virgin

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 26 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 56 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 58 mg (483 % dziennej referencyjnej wartości spożycia)
Możliwe alergeny: może zawierać ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE i ORZECHY włoskie.
Certyfikat: BIO, FR-BIO-01 rolnictwo UE 

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK 
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK 
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis z produktem: BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem

Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu, paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jako kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

Składniki (4-6 porcji)

Bliny:

55 (½ szklanki) mąki gryczanej

55 (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku proszku do pieczenia

1 łyżeczka oliwy

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 jajka

120 ml (½ szklanki) wody

olej do smażenia

Dodatki:

225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego serca koziego lub owczego

1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego

155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga

25 g świeżego szczypiorku

Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.

1. Drobno pokrój wędzoną rybę.

2. Drobno posiekaj szczypiorek.

3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.

5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.

6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.

7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną patelnię z odrobiną oleju.

8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.

9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony mieć jasnozłoty kolor.

10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.

11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.

12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

13. Albo przełóż po kilka blinów ( w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie