WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 3445020002554
    Producent: BIO PLANETE
  • Olej tłoczony na zimno bogaty w witaminę E, sprawia, że ten olej doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu. Szczególnie polecany do surowych warzyw i przyprawiania gotowych potraw.

    Olej słonecznikowy tłoczony na zimno ekologiczny

    Skład:
    ekologiczny olej słonecznikowy
    Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Rumunia

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:

    Wartość energetyczna: 828 kcal (3404 kJ)

    Tłuszcz: 92g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 26g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 56g

    Witamina E: 64mg*
    *533% wskazanego dziennego spożycia


    Certyfikacja: FR-BIO-01 rolnictwo UE

    Producent: Bio Planete, Huilerie Moog SAS, Route de Limoux, 11150 Bram, Francja


    Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Mazurek chałwowo - porzeczkowy
    Mazurek chałwowo - porzeczkowy

    SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

    • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
    • 50g mąki kukurydzianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szypta soli  
    • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
    • 70g syropu z agawy lub klonowego
    • 70g oleju słonecznikowego  
    • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
    • woda (opcjonalnie)

     

    Dodaj wszystkie

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

    Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”