OLEOFARM Olej z orzechów włoskich (250ml)

Dodaj recenzję
Kod: 5907078675039
Producent: OLEOFARM
Olej z orzechów włoskich powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzechów włoskich. Kontrola nad procesem zimnego tłoczenia, odbywającego się zgodnie z dawną tradycją, zapewnia mu najwyższą jakość i zachowanie niezwykłych wartości zdrowotnych. Posiada bogaty orzechowy smak i wspaniały słodki zapach z nutą karmelu. Idealnie nadaje się do sałatek z orzechami dressingów i sosów, może być stosowany w kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Olej ten jest najcenniejszym olejem roślinnym świata, gdyż żaden inny olej nie jest w stanie dorównać jego walorom zdrowotnym. Stałe spożywanie tego oleju doskonale wpływa na pracę mózgu, pobudza umysł i usprawnia intelekt. Polecany jest szczególnie dzieciom w okresie rozwoju, młodzieży uczącej się, studentom a także osobom pracującym intelektualnie. Rekordowa ilość witaminy E dodatnio wpływa na stan skóry, leczy m.in. egzemy, opryszczkę i łuszczycę oraz opóźnia procesy starzenia się. Olej z orzechów włoskich zawiera kwas elagowy, który wiąże substancje rakotwórcze czyniąc je nieszkodliwymi. Pomocny jest w przypadku bólu żołądka i zatruć. Codzienne spożywanie oleju obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi a także zapobiega chorobom układu krążenia.

Olej z orzechów włoskich - 0,25l.

Producent - Oleofarm.

Przepis

Sałatka z rukoli i kapusty pak choi z kawałkami roślinnej ryby Novish
Sałatka z rukoli i kapusty pak choi z kawałkami roślinnej ryby Novish

Kolorowa i bardzo prosta do zrobienia sałatka z kawałkami roślinnej ryby od Novish.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • Novish Kawałki w cieście 25g – BATTERED CHUNKS 50g
  • Rukola - 100g
  • Kapusta Pak Choi - 1szt.
  • Pomidorki koktajlowe - 100g
  • Świeży ogórek - 1szt.
  • Czerwona papryka - 1szt.
  • Czarne oliwki - 100g
  • Cebulka szalotka - 1-2 szt.
  • Pestki słonecznika- 60 g
  • Mała papryczka chili- 1 szt.

Sos winegret:

  • Delikatna oliwa z oliwek- 5 łyżek /można zastąpić dowolnym olejem z orzechów
  • Sok z pomarańczy- 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Natka pietruszki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli

Przygotowanie sałatki:

Przygotuj roślinne kawałki ryby. Wybierz metodę, która Tobie najbardziej odpowiada; Smaż kawałki na oleju w temperaturze 175 °C przez 5 minut (głęboki olej/frytkownica) Podgrzej je na patelni w niewielkiej ilości oleju, smażąc na średnim ogniu przez 7 minut i regularnie obracając. Piecz je w piekarniku, nagrzanym do 200 °C przez 10 minut, obrócić po 5 minutach. Przygotuj sos winegret. Do zamykanego pojemnika (np. słoiczka) wlej składniki sosu, dodaj świeżo zmielony pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól, zamknij pojemnik i chwilę energicznie potrząsaj zawartością, do uzyskania emulsji. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika przez parę minut. Uważaj, aby się nie spaliły, bo będą gorzkie. Umyj dokładnie pozostałe składniki sałatki. Kapustę Pak Choi i czerwoną paprykę pokrój na paski, pomidorki, ogórka i oliwki przekrój na mniejsze cząstki. Cebulkę szalotkę i papryczkę chili pokrój na krążki. W większym naczyniu wymieszaj składniki sałatki. Wierzch posyp podprażonymi pestkami słonecznika. Przed samym podaniem polej przygotowanym sosem. Podawaj z opieczonymi tostami.

 

Przepis pochodzi od dostawcy Novish.