EKOWITAL Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno (500ml) - BIO
Objętość netto: 500ml
Pochodzenie: Włochy
Skład: Zmieszane oliwy certyfikowanych upraw ekologicznych z terenów Unii Europejskiej i spoza Uni Europejskiej.
Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna: 828 kcal (3404 kJ)
Białko: 0,0g
Węglowodany: 0,0g
w tym cukry: 0,0g
Tłuszcz: 92,0g
w tym kwasy tłuszczowe
- nasycone: 18,0g
- jednonienasycone: 62,0g
- wielonienasycone: 12,0g
Sól: 0,0g
Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo UE / spoza UE, PL-EKO-01
Wyprodukowano we Włoszech dla: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Jagiellońska 82, 03-301 Warszawa.
Producent kontrolowany nr A92X.
Informacje dodatkowe: Najwyższej kategorii oliwa z oliwek uzyskana bezposrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. .Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
czas: 45 min ilość porcji: 3
Składniki:
2 ugotowane średniej wielkości buraki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
guacamole
wegański sos ravigote
główka sałaty
pomidory
ogórek
starte marchewki
4 szt Novish sticks / 1 wrapa
Wykonanie:
Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i włóż do miski z 75 ml letniej wody. Zmiksuj buraki i wodę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Mieszanka może być całkowicie gładka lub nadal nieco szorstka. Konsystencja zależy od Twoich upodobań. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę pszenną i oliwę z oliwek i zagnieć ciasto. Jeśli twoje ciasto nadal jest trochę lepkie, dodaj trochę mąki pszennej. Z ciasta przygotuj 6 kulek i pozostaw je na 20 minut pod kawałkiem folii. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Umyj i pokrój sałatę, pokrój ogórka i pomidory w plastry i zetrzyj marchewkę na tarce. Kiedy kulki z ciasta buraczanego odpoczną przez 20 minut, następnie je rozwałkuj. Posyp mąką blat i rozwałkuj kulki wałkiem do ciasta. Staraj się zwijać je tak cienko, jak to możliwe, uważając, aby ich nie podrzeć. Rozgrzej trochę oleju na patelni na średnim ogniu. Wrapy z buraków smaż przez kilka minut z obu stron. Upewnij się, że nie staną się zbyt twarde, w przeciwnym razie nie będziesz mógł ich później zwinąć. Po usmażeniu ostudź wrapy. W międzyczasie usmaż na patelni Novish Sticks. Dodaj trochę oleju na patelnię i smaż mrożone paluszki przez około 8 minut, regularnie obracając. Teraz nadszedł czas na zrobienie własnego wrapa! Wrapa posmaruj guacamole i posyp warzywami. Na koniec nałóż 4 patyczki Novish Sticks i posmaruj je odrobiną wegańskiego sosu ravigote. Zwiń folię i włóż szpikulec do kanapek, aby zabezpieczyć. Przekrój wrap na pół i ciesz się smakiem.