WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno (500ml) - BIO

  • (2 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971592
    Producent: EKO WITAL
  • Oliwa z oliwek extra virgin  tłoczona na zimno BIO

    Oliwa najwyższej kategorii, tłoczona bez ogrzewania. Związki w niej zawarte opóźniają procesy starzenia, wzmacniają odporność, wspomagają procesy metaboliczne. Najlepiej spożywać ją bez obróbki termicznej, aby nie straciła swoich właściwości.

     

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Włochy

    Skład: Zmieszane oliwy certyfikowanych upraw ekologicznych z terenów Unii Europejskiej i spoza Uni Europejskiej.

    Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:

    Wartość energetyczna: 828 kcal (3404 kJ)

    Białko: 0,0g

    Węglowodany: 0,0g
    w tym cukry: 0,0g

    Tłuszcz: 92,0g
    w tym kwasy tłuszczowe
    - nasycone: 18,0g
    - jednonienasycone: 62,0g
    - wielonienasycone: 12,0g

    Sól: 0,0g

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo UE / spoza UE, PL-EKO-01

    Wyprodukowano we Włoszech dla: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Jagiellońska 82, 03-301 Warszawa.

    Producent kontrolowany nr A92X.

    Informacje dodatkowe: Najwyższej kategorii oliwa z oliwek  uzyskana bezposrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. .Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Pasztet z kaszą jaglaną
    Pasztet z kaszą jaglaną
    Zdrowa pyszność na zimowy stół. Bardzo prosty przepis na sycące i zdrowe danie z kaszy jaglanej. Autorem jest blogerka EatEasy, młoda lekarka, która doskonale wie co znaczy cierpieć na chroniczny brak czasu. Od kilku lat szuka więc patentów na pyszne, sezonowe, ale przede wszystkim szybkie przepisy! Dla mniej i bardziej zabieganych, małych i dużych, pracowitych i leniwych. Dla wegan i mięsożerców.

    SKŁADNIKI:

    500 g dyni hokkaido

    1 marchewka

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

    2 jajka

    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

    2 łyżki sosu sojowego

    1/2 łyżeczki cynamonu

    1 łyżeczka mielonego imbiru

    1 łyżeczka gałki muszkatołowej

    1 łyżeczka ostrej papryki

    3 łyżki oliwy z oliwek

    sól i pieprz

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Obraną marchewkę, dynię i cebulę kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu, gdy warzywa będą zupełnie miękkie i lekko zrumienione. Upieczone i lekko przestudzone warzywa przekładamy do blendera, dodajemy kaszę, oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechym i krótko blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Według uznania doprawiamy dodatkową porcją przypraw, solą i pieprzem. Na koniec masę łączymy z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowaną oliwą formę keksową. Temperaturę w piecu zmniejszamy do 180 stopni C i pieczemy pasztet przez około 1h. Przed podaniem studzimy kilka godzin (najlepiej w lodówce).