WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno (500ml) - BIO

  • (2 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971592
    Producent: EKO WITAL
  • Oliwa z oliwek extra virgin  tłoczona na zimno BIO

    Oliwa najwyższej kategorii, tłoczona bez ogrzewania. Związki w niej zawarte opóźniają procesy starzenia, wzmacniają odporność, wspomagają procesy metaboliczne. Najlepiej spożywać ją bez obróbki termicznej, aby nie straciła swoich właściwości.

     

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Włochy

    Skład: Zmieszane oliwy certyfikowanych upraw ekologicznych z terenów Unii Europejskiej i spoza Uni Europejskiej.

    Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:

    Wartość energetyczna: 828 kcal (3404 kJ)

    Białko: 0,0g

    Węglowodany: 0,0g
    w tym cukry: 0,0g

    Tłuszcz: 92,0g
    w tym kwasy tłuszczowe
    - nasycone: 18,0g
    - jednonienasycone: 62,0g
    - wielonienasycone: 12,0g

    Sól: 0,0g

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo UE / spoza UE, PL-EKO-01

    Wyprodukowano we Włoszech dla: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Jagiellońska 82, 03-301 Warszawa.

    Producent kontrolowany nr A92X.

    Informacje dodatkowe: Najwyższej kategorii oliwa z oliwek  uzyskana bezposrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. .Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Wrapy z burakami i Novish sticks
    Wrapy z burakami i Novish sticks

    czas: 45 min ilość porcji: 3 

    Składniki:

    2 ugotowane średniej wielkości buraki

    250g mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    oliwa z oliwek

    dodatkowo:

    guacamole

    wegański sos ravigote

    główka sałaty

    pomidory

    ogórek

    starte marchewki

    4 szt Novish sticks / 1 wrapa

    Wykonanie:

    Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i włóż do miski z 75 ml letniej wody. Zmiksuj buraki i wodę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Mieszanka może być całkowicie gładka lub nadal nieco szorstka. Konsystencja zależy od Twoich upodobań. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę pszenną i oliwę z oliwek i zagnieć ciasto. Jeśli twoje ciasto nadal jest trochę lepkie, dodaj trochę mąki pszennej. Z ciasta przygotuj 6 kulek i pozostaw je na 20 minut pod kawałkiem folii. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Umyj i pokrój sałatę, pokrój ogórka i pomidory w plastry i zetrzyj marchewkę na tarce. Kiedy kulki z ciasta buraczanego odpoczną przez 20 minut, następnie je rozwałkuj. Posyp  mąką blat i rozwałkuj kulki wałkiem do ciasta. Staraj się zwijać je tak cienko, jak to możliwe, uważając, aby ich nie podrzeć. Rozgrzej trochę oleju na patelni na średnim ogniu. Wrapy z buraków smaż przez kilka minut z obu stron. Upewnij się, że nie staną się zbyt twarde, w przeciwnym razie nie będziesz mógł ich później zwinąć. Po usmażeniu ostudź wrapy. W międzyczasie usmaż na patelni Novish Sticks. Dodaj trochę oleju na patelnię i smaż mrożone paluszki przez około 8 minut, regularnie obracając. Teraz nadszedł czas na zrobienie własnego wrapa! Wrapa posmaruj guacamole i posyp warzywami. Na koniec nałóż 4 patyczki Novish Sticks i posmaruj je odrobiną wegańskiego sosu ravigote. Zwiń folię i włóż szpikulec do kanapek, aby zabezpieczyć. Przekrój wrap na pół i ciesz się smakiem.