BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extra virgin (250ml) - BIO
Objętość netto: 250 ml
Producent: Bio Levante
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki: oliwa z oliwek extra virgin*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3389 kJ/ 824 kcal
Węglowodany (g): 0
- w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 91,6
kwasy tłuszczowe nasycone (g) - 13,8
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g) - 68,5
kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g) - 9,3
Błonnik (g): 0
Białko (g): 0
Sól (g): 0
Certyfikat: IT-BIO-004
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Data min. trwałości: 60 dni
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
"Od kiedy pamiętam, w moim rodzinnym domu nigdy na święta nie kupowało się gotowych wędlin. Za to piekło się kilka rodzajów mięsiw. Od karkówki w zalewie, po schaby i wszelkiego rodzaju drób. Ta pierś z indyka cudownie nadaje się do serwowania zarówno na ciepło, jak i na zimno, kiedy staje się jedną z wędlin. Cienko pokrojona, cudownie urozmaici bożonarodzeniowe śniadania i kolacje."
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka.
Składniki na 6- 8 porcji:
- ok. 1 kg piersi z indyka
- 50 ml białego wytrawnego wina
Marynata:
- łyżeczka soli
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 3 – 4 ząbki czosnku
- po łyżeczce: rozmarynu, tymianku, oregano, słodkiej i wędzonej papryki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu worcestershire
- łyżka sosu sojowego
Marynata: wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Wkładamy do niej mięso i dokładnie ją wmasowujemy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 – 14 godzin. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym po upieczeniu będzie bardziej soczyste.
Wyjmujemy mięso z marynaty i zawijamy sznurkiem, nadając mu owalny albo okrągły kształt.
Układamy w naczyniu żaroodpornym albo garnku żeliwnym, zalewamy marynatą z nocnego leżakowania, dolewamy białe wytrawne wino i wstawiamy na ok. 70 – 80 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
W trakcie całego pieczenia co 10 – 15 minut mięso polewamy sosem z pieczenia. Dzięki temu będzie przyrumienione z góry i soczyste w środku.
Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć przez 5 – 10 minut i dopiero wtedy pozbywamy się sznurka.