BIO

BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extra virgin (250ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8011845000065
Producent: LEVANTE
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Może być wykorzystana do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia ryb oraz smażenia. >>> Kwasowość: 0,3/0,4 %, zawsze <0,8 %.

Objętość netto: 250 ml

Producent: Bio Levante

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: oliwa z oliwek extra virgin*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3389 kJ/ 824 kcal
Węglowodany (g): 0
- w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 91,6
kwasy tłuszczowe nasycone (g) - 13,8
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g) - 68,5
kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g) - 9,3
Błonnik (g): 0
Białko (g): 0
Sól (g): 0

Certyfikat: IT-BIO-004

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Data min. trwałości: 60 dni

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Indyk pieczony w miodzie
Indyk pieczony w miodzie

"Od kiedy pamiętam, w moim rodzinnym domu nigdy na święta nie kupowało się gotowych wędlin. Za to piekło się kilka rodzajów mięsiw. Od karkówki w zalewie, po schaby i wszelkiego rodzaju drób. Ta pierś z indyka cudownie nadaje się do serwowania zarówno na ciepło, jak i na zimno, kiedy staje się jedną z wędlin. Cienko pokrojona, cudownie urozmaici bożonarodzeniowe śniadania i kolacje."

Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. 

 

Składniki na 6- 8 porcji:

  • ok. 1 kg piersi z indyka
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Marynata:

  • łyżeczka soli
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • po łyżeczce: rozmarynu, tymianku, oregano, słodkiej i wędzonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • łyżka sosu sojowego

Marynata: wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Wkładamy do niej mięso i dokładnie ją wmasowujemy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 – 14 godzin. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym po upieczeniu będzie bardziej soczyste.

Wyjmujemy mięso z marynaty i zawijamy sznurkiem, nadając mu owalny albo okrągły kształt.

Układamy w naczyniu żaroodpornym albo garnku żeliwnym, zalewamy marynatą z nocnego leżakowania, dolewamy białe wytrawne wino i wstawiamy na ok. 70 – 80 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

W trakcie całego pieczenia co 10 – 15 minut mięso polewamy sosem z pieczenia. Dzięki temu będzie przyrumienione z góry i soczyste w środku.

Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć przez 5 – 10 minut i dopiero wtedy pozbywamy się sznurka.