WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Oregano ekologiczne (20g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902768527988
Producent: DARY NATURY

Oregano - BIO

Waga: 20g.

Producent: Dary Natury.

Zastosowanie: oregano jest niezbędną przyprawą do pizzy. Używane także przy doprawianiu sałatek, warzyw, sosów, ryb i potraw z sera.

Przepis

Przepis Pawła Płaczka na przepyszne leczo
Przepis Pawła Płaczka na przepyszne leczo
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić?

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250-300g kiełbaski (oczywiście w wersji wegetariańskiej należy pominąć)
  • 2-3 papryki – czerwona, biała, zielona
  • 2 małe cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 2-3 łyżki masła albo oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • po 1 łyżeczce słodkiej, wędzonej i ostrej papryki, oregano, majeranku i tymianku
  • świeżo zmielony pieprz

 

W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, co zdecydowanie ułatwia smażenie i duszenie, roztapiamy masło albo olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą szczyptę soli i cukier. Smażymy kilka minut aż cebula zacznie robić się złocista. Po kilku minutach dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy zaczną intensywnie pachnieć dorzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy kolejnych kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w dużą kostkę, kończąc na pomidorach. Całość od czasu do czasu mieszamy. Dusimy ok. 15-30 minut w zależności od wielkości i dojrzałości warzyw. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku.

 

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.