BIO

ORGANIC Quinoa biała ekologiczna (komosa ryżowa) (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO

Masa netto: 400g

Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

Skład: quinoa biała*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Informacje o alergenach: Może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1535/364
Białko (g): 12
Węglowodany (g): 62
W tym cukry (g): 1,6
Tłuszcz (g): 6
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,5
Sól (g): 0

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Przepis

Wiosenna sałatka z komosą ryżową
Wiosenna sałatka  z komosą ryżową

Komosa działa lekko rozgrzewająco, wzmacnia nerki, zawiera najwięcej białka (ok.  20  %) ze  zbóż, wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi, przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 szklanka wody
  • 5 szt. oliwek czarnych
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 5 szt. pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • łyżeczka szczypiorku
  • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/ 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • kurkuma, pieprz ziołowy, sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Komosę  ugotuj  w  wodzie  z  dodatkiem  soli  i  kurkumy  ok.  15 minut.  Odstaw  do  ostygnięcia,  sałatę  umyj  i  dokładnie  osusz, porwij   na   kawałki.   Pomidory   przekrój   na   pół,   fenkuła   pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i  komosą,  wymieszaj.  Obierz  czosnek  i  smaż  w  całości  na  oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę,  ocet  winny,  pieprz  i  oliwę,  wymieszaj  aż  do  uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem. Czy wiesz, że? Komosa   działa   lekko   rozgrzewająco,   wzmacnia   nerki,   zawiera najwięcej  białka  (ok.  20  %)  ze  zbóż,  wszystkie  8  aminokwasów egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi,   przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.