


ORGANIC Sok z cytryn ekologicznych 100% (250ml) - BIO
Sok z cytryn 100% BIO
Objętość netto: 250ml
Producent: Organic
Pochodzenie: Włochy
Skład: sok wyciśnięty z cytryn ekologicznych 100%
Zawiera naturalnie występujące cukry.
Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna: 28kcal (120 kJ)
Białko: 0,4g
Węglowodany: 6,5g
- w tym cukry: 1,8g
Tłuszcz: 0,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Certyfikacja: IT-BIO-007, rolnictwo UE ; PL-EKO-01
Warunki przechowywania:Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI:
- 200 g suchego maku mielonego
- 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
- 50 g mąki gryczanej białej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
- ½ łyżeczka sody
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki wybranego oleju
- wybrana substancja słodząca do smaku
Lukier:
- 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.
* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl