BIO

EKOWITAL Olej lniany ekologiczny tłoczony na zimno (250ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971639

Najwyższej kategorii olej lniany uzyskany bezpośrednio z nasion lnu to źródło kwasów linolenowego (Omega-3) oraz linolowego (Omega-6). Olej uzyskany z lnu z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech, tłoczony na zimno, nierafinowany. Ma specyficzny smak i zapach. Należy go spożywać na zimno.

Objętość netto: 250ml

Producent: EKO WITAL

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: ekologiczny olej lniany 100% 

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404/828
Węglowodany (g): 0
 - w tym cukry (g): 0 
Tłuszcz (g): 92,0 
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 10,0
Błonnik(g): 0
Sól (g): 0

Certyfikat: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowy chleb gryczany
Domowy chleb gryczany

SKŁADNIKI: na 1 bochenek

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
  • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
  • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • olej do wysmarowania
  • foremki do pieczenia
  • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.