WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Orzechy piniowe (100g) - BIO

Kod: 5907814660176
Producent: BIO PLANET
Ekologiczne orzeszki piniowe charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Stanowią składnik włoskiego sosu pesto. Polecamy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sosów, sałatek, makaronów i ciast. Wyśmienicie smakują uprażone na patelni lub w piekarniku. Orzeszki przed bezpośrednim spożyciem zalecamy poddać obróbce cieplnej.
Masa netto: 100 g
Producent: BIO PLANET
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Chiny
Składniki: ekologiczne orzeszki piniowe* 100 %
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem

Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3016 kJ/730 kcal
Tłuszcz: 68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,9 g
Węglowodany: 13 g
w tym cukry: 3,6 g
Błonnik: 3,7 g
Białko: 14 g
Sól: 0,01 g

Alergeny: orzechy
Możliwe alergeny:
produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych
Data minimalnej trwałości:
nie krótsza niż 60 dni

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK

 

 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis z produktem: BIO PLANET Orzechy piniowe (100g) - BIO

Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta sałatka uratuje cię w każdej sytuacji. Prosta w przygotowaniu nie zabierze zbyt wiele czasu, za to odda wszystko, co ma w sobie najlepsze: zbawienne właściwości błonnika, nienasycone tłuszcze i białko oraz całą gamę witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E i K,  cynk, fosfor, magnez, potas , wapń, żelazo, selen. Sałatka świetnie sprawdzi się również w menu cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, a ponieważ zawiera 2 razy więcej błonnika niż ryż brązowy, to zapewni również długo utrzymujące się uczucie sytości tym, którzy dbają o figurę.

SKŁADNIKI:

(dla 4 osób)

Do bulionu:

  • 2 marchewki
  • 5–6 listków botwiny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

 

PRZYGOTOWANIE:

Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.  

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie