BEZGLUTENOWE BIO

ORGANIC Otręby orkiszowe ekologiczne (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814668967

Otręby orkiszowe ekologiczne

Skład:
otręby orkiszowe ekologiczne

Masa netto: 200g

Pochodzenie: Polska

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 289 kcal (1196 kJ)

Białko: 16g

Węglowodany: 17g

Tłuszcz: 7g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.


Informacje dodatkowe:
Otręby orkiszowe bio powstają w trakcie przemiału ziaren orkiszu pochodzącego z upraw ekologicznych. Certyfikat ekologiczny gwarantuje uprawę zbóż bez dodawania agrochemii, a w przypadku otrąb to bardzo istotne, ponieważ stanowią one zewnętrzną cześć ziarna. Okrywa spełnia rolę warstwy ochronnej, zapobiega przenikaniu różnych substancji. Można je wykorzystać jako dodatek do pieczywa, płatków, musli lub składnik panierki.

Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.


Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowy chleb gryczany
Domowy chleb gryczany

SKŁADNIKI: na 1 bochenek

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
  • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
  • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • olej do wysmarowania
  • foremki do pieczenia
  • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.