BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

VITABELLA Otręby owsiane bezglutenowe (250g) - BIO (v)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8000113010257
    Producent: Vitabella
  • Ekologiczne bezglutenowe otręby owsiane

    Otręby owsiane bezglutenowe BIO

    Masa netto: 250 g

    Producent: Vitabella

    Dystrybutor: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Składniki: Otręby owsiane*
    *składniki ekologiczne

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1424 kJ/ 339 kcal
    Węglowodany (g): 49
    - w tym cukry (g): 1,7
    Tłuszcz (g): 5,6
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,9
    Błonnik (g): 19
    Białko (g): 14
    Sól (g): 0,05

     

    Certyfikat: ekologiczny, bezglutenowy, wegański

    Warunki przechowywania: Zamknięte opakowanie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i bezpośredniego nasłonecznienia. Po otwarciu zamknij opakowanie wewnętrzne i zużyj produkt w ciągu kilku dni.

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Nietestowany na zwierzętach: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: TAK

     

    Przepis

    Domowy chleb gryczany
    Domowy chleb gryczany

    SKŁADNIKI: na 1 bochenek

    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
    • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
    • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 1 łyżka nasion czarnuszki
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka ksylitolu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
    • olej do wysmarowania
    • foremki do pieczenia
    • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.