BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

VITABELLA Otręby owsiane bezglutenowe (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8000113010257
Producent: VITABELLA
Ekologiczne bezglutenowe otręby owsiane

Otręby owsiane bezglutenowe BIO

Masa netto: 250 g

Producent: Vitabella

Dystrybutor: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: Otręby owsiane*
*składniki ekologiczne

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1424 kJ/ 339 kcal
Węglowodany (g): 49
- w tym cukry (g): 1,7
Tłuszcz (g): 5,6
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,9
Błonnik (g): 19
Białko (g): 14
Sól (g): 0,05

 

Certyfikat: ekologiczny, bezglutenowy, wegański

Warunki przechowywania: Zamknięte opakowanie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i bezpośredniego nasłonecznienia. Po otwarciu zamknij opakowanie wewnętrzne i zużyj produkt w ciągu kilku dni.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

Przepis

Domowy chleb gryczany
Domowy chleb gryczany

SKŁADNIKI: na 1 bochenek

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
  • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
  • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • olej do wysmarowania
  • foremki do pieczenia
  • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.