VITABELLA Otręby owsiane bezglutenowe (250g) - BIO
Otręby owsiane bezglutenowe BIO
Masa netto: 250 g
Producent: Vitabella
Dystrybutor: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki: Otręby owsiane*
*składniki ekologiczne
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1424 kJ/ 339 kcal
Węglowodany (g): 49
- w tym cukry (g): 1,7
Tłuszcz (g): 5,6
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,9
Błonnik (g): 19
Białko (g): 14
Sól (g): 0,05
Certyfikat: ekologiczny, bezglutenowy, wegański
Warunki przechowywania: Zamknięte opakowanie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i bezpośredniego nasłonecznienia. Po otwarciu zamknij opakowanie wewnętrzne i zużyj produkt w ciągu kilku dni.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
SKŁADNIKI: na 1 bochenek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
- 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
- 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
- olej do wysmarowania
- foremki do pieczenia
- opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.