BIO

ORGANIC Otręby owsiane, ekologiczne (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Otręby owsiane, to produkt powstający przy przemiale owsa na mąkę owsianą. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa ziarna, tj. okrywa owocowo - nasienna. Otręby są doskonałym źródłem błonnika. Polecamy jako dodatek do porannej kaszki śniadaniowej oraz jako panierkę do kotletów, dodatek do ciast, pasztetów warzywnych, chleba, sosów

Otręby przed spożyciem zalecamy poddać krótkotrwałej obróbce cieplnej. Należy pamiętać o tym, aby nie przekraczać dziennego spożycia 2-3 łyżeczek otrąb, ponieważ zbyt duża nagła podaż blonnika może powodować bóle brzucha. Otręby powinno się wprowadzać do diety stopniowo, dbając o pdpowiednie nawodnienie organizmu.

Otręby są polecane przy wspomaganiu pracy jelit, utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy, a ze względu na zawartość magnezu i witamin z grupy B, wspomagają układ nerwowy i hormonalny. Niska kalorycznośc i zmniejszanie uczucia głodu sprawiają, że otręby mają zastosowanie w dietach redukcyjnych.

 

Masa netto: 200 g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Konfekcjowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o.

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: otręby owsiane* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1517 kJ/ 361 kcal
Węglowodany (g): 46
- w tym cukry (g): 1,3
Tłuszcz (g): 7,7
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
Błonnik (g): 18
Białko (g): 18
Sól (g): 0

 

Alergeny: owies

Mozliwe alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soja

Certyfikat: ekologiczny

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu w składnikach: NIE

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

Przepis

Domowy chleb gryczany
Domowy chleb gryczany

SKŁADNIKI: na 1 bochenek

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
  • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
  • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • olej do wysmarowania
  • foremki do pieczenia
  • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.