BIO PLANET Otręby owsiane (300g) - BIO
Otręby owsiane BIO
Ekologiczne otręby owsiane, to produkt powstający przy przemiale owsa na mąkę owsianą. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa ziarna, tj. okrywa owocowo - nasienna. Otręby są doskonałym źródłem błonnika. Polecamy jako dodatek do porannej kaszki śniadaniowej oraz jako panierkę do kotletów, dodatek do ciast, pasztetów warzywnych, chleba, sosów. Otręby przed spożyciem zalecamy poddać krótkotrwałej obróbce cieplnej.
Składniki: otręby owsiane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1517 kJ / 361 kcal
Tłuszcz - 7,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 46 g,
w tym cukry - 1,3 g
Błonnik - 18 g
Białko - 18 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI: na 1 bochenek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
- 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
- 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
- olej do wysmarowania
- foremki do pieczenia
- opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.