BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

AMAIZIN Papier ryżowy bezglutenowy (110g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8718976016872
    Producent: AMAIZIN
  • Papier ryżowy może być wykorzystany do przyrządzania vietnamskich placków zwanych Banh Trang. Papier ryżowy można wypełnić świeżymi, chrupiącymi składnikami i polać sosem według uznania

    Papier ryżowy bezglutenowy BIO

    Kraj produkcji: Holandia

    Składniki: mąka ryżowa* (62%), tapioka*, sól morska

    *certyfikowany składnik ekologiczny

    Wartość odżywcza w 100 g
    Wartość energetyczna: 1418 kJ / 339 kcal
    Tłuszcz: 0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,05 g
    Węglowodany: 81,3 g
    w tym cukry: 0,05 g
    Białko: 3,2 g
    Sól: 0,5 g

    Sposób przygotowania:
    Papier ryżowy zanużyć na 10 sekund w letniej wodzie. Wybrane dodatki nałożyć na zwilżony papier i zawinąć w rulon.

    Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Przepis

    Spring rolls z kimchi
    Spring rolls z kimchi

    SKŁADNIKI:

    • 50 g papieru ryżowego
    • 1 marchewka
    • pęczek świeżej kolendry
    • 100 g Old Friends KIMCHI
    • 1 mango
    • 100 g kiełków mung
    • ½ zielonego ogórka
    • 100 g makaronu ryżowego
    • listki świeżej mięty
    • 30 g fistaszków (orzechów arachidowych) Sos fistaszkowy:
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 40 ml soku z limonki Eko Wital
    • 90 ml wody
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

     

    Dressing miętowo- pomarańczowy:

    • sok z jednej pomarańczy
    • 2 łyżki soku z limonki Eko Wital
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 10 listków posiekanej mięty

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz miętę i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.