![*IMPORT Papryka ekologiczna - zielona [na wagę] (500g) - BIO (i)(f) *IMPORT Papryka ekologiczna - zielona [na wagę] (500g) - BIO (i)(f)](/media/products/638497f9922400d1e983d3153269f4d9/images/thumbnail/gallery_papryka-zielona-ekosfera24-pl-BIO.jpg?lm=1646653922)
*IMPORT Papryka ekologiczna - zielona [na wagę] (500g) - BIO (i)(f)
Kraj pochodzenia: Burkina Faso
Przepis
SKŁADNIKI:
350 g piersi z kurczaka
1 papryka
1 cukinia
2 duże brzoskwinie
1 czerwona cebula
50 ml oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki płatków chili
1 gałązka rozmarynu
SOS BORÓWKOWY:
200 g borówek
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki octu
½ łyżeczki płatków chili
30 ml oleju
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.