*KRAJOWY Pasternak ekologiczny (0,50 kg) - BIO (k) (f)
Pasternak to bardzo delikatna jarzyna korzeniowa, rosnąca na wschodzie Europy. Wyglądem przypomina pietruszkę, jednak jest nieco większy, a w smaku lekko słodkawy podobny do marchwi. Zjadany zimą, dostarcza dobrej energii, rozgrzewa. Ma dużą wartość odżywczą, jest bogaty w sole mineralne, szczególnie potas, fosfor, wapń i żelazo, jest zasadotwórczy; ma 66 kcal w 100g. Dobrze smakuje gotowany na parze, pieczony w piekarniku, duszony z innymi warzywami zimowymi, dodany do sałatek lub roztarty na puree. Z przypraw dobrze komponuje się z anyżkiem i koprem włoskim. Zupa na bazie pasternaku, cebuli i porów działa leczniczo na nerki i pęcherz moczowy; pasternak działa odtruwająco, moczopędnie.
Pasternak ekologiczny
Kraj pochodzenia: Polska
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |