PETRAS Makaron penne gryczany z burakiem i lnem złotym bezglutenowy (200g) - BIO
Makaron penne gryczany z burakiem i lnem złotym bezglutenowy BIO
Masa netto: 200g
Producent: PETRAS
Pochodzenie: Rumunia
Skład: mąka gryczana* 66%, świeży burak* 20%, mąka ze złotego lnu* 14%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Informacje o alergenach: może zawierać sezam i łubin.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1572/373
Białko (g): 19
Węglowodany (g): 54
W tym cukry (g): 5
Tłuszcz (g): 7,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
Błonnik pokarmowy (g): 9,5
Sól (g): 0,07
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!
Składniki:
- makaron penne razowy 200g
- bakłażan 200g
- suszone pomidory 100g
- bazylia 20g
- pieczarki 120g
- oliwa z oliwek 40g
- kurczak 400g
- czosnek 15g
- pomidory koktajlowe 120g
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!