BIO

Pietruszka ekologiczna 1kg - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 280771???????

Pietruszka ekologiczna; korzeń – moczopędny; stosowany jako „smak” do zup; pokrojony w kostkę urozmaica sałatki; utarty na tarce pomocny w leczeniu obrzęków, stanów zapalnych, użądleń owadów, różnych schorzeń skóry; przy biegunkach: gotować 20 minut na małym ogniu 25 g korzenia pietruszki, 10 g kory dębu i garść soczewicy, przefiltrować; pić filiżankę rano i wieczór.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

 

SKŁADNIKI:

• 400 g marchewki

• 400 g korzenia pietruszki

• 1 pęczek natki pietruszki

• 1 cebula obrana

• 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

• 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

• 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

• 1 łyżeczka ziół prowansalskich

• ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

• świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• olej roślinny do smażenia

WYKONANIE

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".