WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWA Pietruszka ekologiczna [na wagę] (250g) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 280771???????
  • PIETRUSZKA: korzeń – moczopędny; stosowany jako „smak” do zup; pokrojony w kostkę urozmaica sałatki; utarty na tarce pomocny w leczeniu obrzęków, stanów zapalnych, użądleń owadów, różnych schorzeń skóry; przy biegunkach: gotować 20 minut na małym ogniu 25 g korzenia pietruszki, 10 g kory dębu i garść soczewicy, przefiltrować; pić filiżankę rano i wieczór)

    Przepis

    Zupa z gruszki i pietruszki z tymiankiem
    Zupa z gruszki i pietruszki z tymiankiem

    SKŁADNIKI

    2 – 4 porcje

    • 500g korzenia pietruszki
    • 2 gruszki
    • 1/4 bulwy małego selera
    • 5 cm pora
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 pałka selera naciowego
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 3 szklanki bulionu warzywnego (750ml)
    • 1 szklanka niesłodzonego napoju roślinnego (polecam z nerkowców)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej 
    • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • nasiona czarnuszki i posiekana natka pietruszki

     

    PRZYGOTOWANIE

    Pietruszkę wraz z bulwą selera obieramy i kroimy na małe kawałki. Myjemy gruszki, pora i pałkę selera, gruszki wydrążamy i wszystko siekamy na drobne kawałki (obieranie gruszek jest opcjonalne, ja nie obieram). Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i pozostałe składniki. W dużym garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy posiekane warzywa i gruszki i dusimy wszystko przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Na końcu wlewamy napój, dodajemy przyprawy (tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny) i miksujemy całość na gładko. Podajemy z dodatkami lub bez. Zupę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.