
*EKO-WITAL Pietruszka ekologiczna (opakowanie 500g) - BIO #
PIETRUSZKA: korzeń – moczopędny; stosowany jako „smak” do zup; pokrojony w kostkę urozmaica sałatki; utarty na tarce pomocny w leczeniu obrzęków, stanów zapalnych, użądleń owadów, różnych schorzeń skóry; przy biegunkach: gotować 20 minut na małym ogniu 25 g korzenia pietruszki, 10 g kory dębu i garść soczewicy, przefiltrować; pić filiżankę rano i wieczór)
Przepis
Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.
SKŁADNIKI:
• 400 g marchewki
• 400 g korzenia pietruszki
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 cebula obrana
• 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę
• 6 łyżek ekologicznej kaszy manny
• 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• ½ -1 łyżeczka przyprawy curry
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• olej roślinny do smażenia
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".