BIO

ORGANIC Płatki drożdżowe, nieaktywne, ekologiczne (100g) - BIO

Dodaj recenzję
Ekologiczne płatki drożdżowe nieaktywne to niezastąpiony składnik wielu dań wegetariańskich i wegańskich. Charakteryzują się delikatnym smakiem i zapachem. Poprawiają walory smakowe i odżywcze przygotowywanych posiłków. Mogą stanowić składnik sosów, pasztetów, past kanapkowych. Idealne jako dodatek do grillowanych i smażonych warzyw. Płatki nie są przeznaczone do wypieków. 

Masa netto: 100g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: drożdże*, mąka pszenna*, sól morska *certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość energetyczna - 1434 kJ / 342 kcal Tłuszcz - 6,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,3 g Węglowodany - 32 g w tym cukry - 3,0 g Białko - 28 g Sól - 1,0 g

Przepis

Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

SKŁADNIKI (2-3 porcje)

1 szklanka mąki z ciecierzycy

¾ szklanki wody

2 łyżki oliwy extra vergine

10-15 pomidorków koktajlowych

½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki suszonej cebuli

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

 

Lista produktów

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.