WEGETARIAŃSKI BIO

RUNOLAND Podgrzybek suszony ekologiczny (20g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5901641002239
Producent: RUNOLAND
Każdy miłośnik grzybów powinien wiedzieć, że nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. W naszych suszarniach wydłużamy czas przydatności podgrzybków do ich spożycia. Warto zapamiętać, że suszone podgrzybki są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Przepięknie pachną i wspaniale smakują w zupach, gulaszu, bigosie, farszu do pierogów czy krokietów.

Podgrzybek suszony ekologiczny

 

Masa netto: 20g

Producent: Runoland, Polska.

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą Ekogwarancja PTRE PL-EKO-01.

Składniki: podgrzybek brunatny.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Maślane naleśniki z grzybami
Maślane naleśniki z grzybami

"Dla wszystkich tych, którzy nie radzą sobie z lepieniem pierogów, ideałem będzie taka uproszczona wersja – naleśniki z grzybami. To swojskie połączenie krokietów i pierogów. Naleśniki z farszem do świątecznych pierogów sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole jako dodatek do barszczu lub zupy grzybowej, ale także w ciągu roku jako szybki i prosty obiad."

Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. 

Składniki na 5 – 6 porcji

NALEŚNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 2 – 3 jajka
  • spora szczypta soli
  • 4 łyżki roztopionego masła

FARSZ GRZYBOWY:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g ciemnych lub białych pieczarek
  • 400 g świeżych grzybów (mogą być mrożone)
  • 2- 3 liście laurowe
  • 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 – 4 ziarenka pieprzu
  • 2duże cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • suszony lubczyk
  • świeżo zmielona kozieradka
  • 5- 6 łyżek masła klarowanego do smażenia i gotowych naleśników

Naleśniki: wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem. Masa powinna być gładka i aksamitna, bez grudek. Odstawiamy na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.

Farsz: suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do namoczenia w temperaturze pokojowej. Po godzinie, dwóch dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy (wywar można pozostawić do zupy grzybowej).

Oczyszczone pieczarki, świeże albo rozmrożone grzyby oraz te, które wcześniej ugotowaliśmy, kroimy na mniejsze kawałki i partiami podsmażamy na maśle klarowanym. Nie należy ich smażyć wszystkich jednocześnie, bo puszczą wtedy zbyt wiele wody i zaczną się dusić we własnym sosie.

Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy na maśle klarowanym do momentu, kiedy się zeszklą.

Tak przesmażone grzyby i cebulę mielimy w maszynce do mięsa albo miksujemy w malakserze. Doprawiamy świeżo siekanym albo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, lubczykiem, świeżo zmielonym pieprzem i kozieradką. Farsz dokładnie mieszamy. Smarujemy nim naleśniki, które zawijamy według uznania i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony na maśle.