
Pomarańcze ekologiczne 1kg - BIO (I)
Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu, które są bogatym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze ekologiczne są uprawiane bez użycia chemicznych nawozów i pestycydów, dlatego bezpiecznie można użyć pomarańczowej skórki do różnego rodzaju wypieków i deserów.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania / RPA
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej
2 porcje
Składniki (ciasto naleśnikowe):
- pół szklanki (125 ml) mąki ryżowej
- pół szklanki (125 ml) bezglutenowej mąki owsianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego
- ¼ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Składniki (sos pomarańczowy)
- sok z 2 świeżych pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki trzcinowego cukru zmielonego na puder
- 2 łyżki oleju kokosowego
WYKONANIE
1. Do miski wsyp mąki: ryżową, owsianą i ziemniaczaną.
2. Dodaj sól i wymieszaj.
3. Dolej napój roślinny i mieszaj intensywnie trzepaczką. W tym celu możesz też użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie ciasto naleśnikowe.
4. Ciasto odstaw na 15 minut, żeby „odpoczęło”.
5. Pędzelkiem cienko rozsmaruj olej na patelni, po czym ją rozgrzej.
6. Na rozgrzaną patelnię nalej niewielką porcję ciasta i smaż cienki naleśnik z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.
7. Wszystkie składniki na sos umieść na patelni i podgrzewaj na niej przez kilka minut, aż sos się zredukuje.
8. W gęstym sosie umieść po kolei każdego naleśnika, złóż dwa razy i obficie polej sosem.
9. Przełóż danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu.
WSKAZÓWKI Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podania wspaniale sprawdzą się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.