BIO

Pomidory ekologiczne (500g) - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 280772???????
Pomidor swą karierę rozpoczął w XIX wieku, gdy w Ameryce Płn. Zaczęto go hodować na dużą skalę; należy do roślin psiankowatych ( tak jak papryka, ziemniaki, bakłażan); W 100 g dostarcza 15 – 20 kcal; swoją kwaskowatość zawdzięczają zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego; działają lekko moczopędnie; są zasadotwórcze; Stosowane w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, dnie, chorobach serca i nerek, przeciwdziałają zaparciom. Najlepiej jeść je na surowo, są bogate w witaminę C.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Kimchi kanapka z kurczakiem
Kimchi kanapka z kurczakiem

Przepis pochodzi od naszego dostawcy Old Friends Kimchi.

Składniki:

● 6 trybowanych udek z kurczaka

● 3 łyżki sosu sojowego

● 1 łyżka miodu

● 100 g masła

● 100 g mąki pszennej

● 2 jajka

● 150 g panko (lub bułki tartej)

● olej - do smażenia

Sos sojowy mieszamy z miodem i dokładnie obtaczamy w nim kurczaki. Następnie obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, przekładamy do głębokiej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy 100 g masła. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 3 godziny. Gotowe mięso studzimy, zdejmujemy skórę i panierujemy. Do trzech osobnych talerzy dodajemy kolejno: 100 g mąki, 2 rozkłócone jajka i 150 g panko. Panierujemy kurczaki po kolei w mące, jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do mocnego zarumienienia.

Do podania:

● 4 bułki do burgerów dobrej jakości

● 200 g Old Friends Kimchi

● Kimchi majo

● 2 pomidory

● 1 sałata rzymska

Podjemy z dobrej jakości bułkami, kimchi, kimchi majonezem, pomidorem i rzymską.

Kimchi majo:

Składniki:

● 1 jajko

● szczypta soli

● szczypta pieprzu

● 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● kropla sosu sojowego - opcjonalnie

● około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego

 

Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.