WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Por ekologiczny (400g) - BIO (i)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 281415???????
  • POR – cenny ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze; można go jeść na surowo (taka forma niewskazana dla osób z wrażliwym żołądkiem), po ugotowaniu i uduszeniu; 100 g dostarcza ok. 30 kcal; jest zasadotwórczy, moczopędny, wzmaga laktację, poprawia czynność wątroby i wzmaga wydzielanie soków trawiennych, spożywany na surowo (bez przypraw) chroni przed zachorowaniem na grypę i choroby przeziębieniowe, jest dobrą odtrutką przy zatruciach nieświeżym pokarmem, grzybami, parami ołowiu ze spalin samochodowych lub w drukarni), sok ze świeżych porów jest dobrym środkiem przy kamicy nerkowej i nieżytach dróg moczowych; jest zaliczany do afrodyzjaków,

    Przepis

    Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna
    Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

    Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.

    SKŁADNIKI:

    • 2 łyżki ryżu brązowego
    • 1 łyżka płatków ryżowych
    • 1/2 marchewki
    • 1 łyżeczka orzeszków pinni
    • 1/2 zielonej papryki
    • 2 łyżki groszku zielonego
    • 1/2 pora
    • 1 łyżka kukurydzy
    • 1 łyżeczka rodzynek
    • 1 łyżeczka zarodków pszennych
    • 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki natki z pietruszki
    • 2 łyżeczki pestek dyni
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu ziołowego
    • szczypta kurkumy  

     

    Gotowa lista zakupowa

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.