Proszek do pieczenia ekologiczny
Masa netto: 12g
Producent: Amylon
Składniki: skrobia kukurydziana*, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Jak sama nazwa wskazuje, bazą tego ciasta są bakalie. Od razu zaznaczam, że te podane w przepisie są tylko propozycją. Jeśli nie przepadacie za którymś ze składników, to pamiętajcie, że w przypadku tego ciasta wszystkie chwyty są dozwolone. Dodajcie do niego to, co lubicie! Gramaturę składników też można zmniejszać albo zwiększać.
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. _2.png?1701084353474)
Składniki na ok. 20 porcji
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g masła
Bakalie:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
POLEWA:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki mleka pełnotłustego
Ciasto: do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i gładkie. Formujemy z niego dwie kule, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 4 godziny o lodówki.
Po tym czasie obie kule ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23 x 27 cm), starając się równomiernie rozłożyć wiórki.
Blaszkę wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Polewa: na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.