WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Rodzynki sułtanki ekologiczne (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249974043
Rodzynki BIO to suszone powoli owoce winogron z upraw ekologicznych. Rodzynki ekologiczne są niesiarkowane, a brązowy kolor owoców świadczy, że suszono je na słońcu, czyli w znany od wieków i najbardziej naturalny sposób. Skoncentrowana w wyniku tego procesu ilość łatwo przyswajalnego cukru gronowego pozwala dostarczyć dużą dawkę energii w małej porcji. >>> Rodzynki sułtanki to doskonała przekąska oraz dodatek do wypieków, deserów i sałatek. To świetny zastrzyk energii przed intensywnym treningiem czy ważnym egzaminem. Rodzynki są jednymi ze zdrowszych przekąsek, zawierają sporo błonnika oraz cennych pierwiastków takich jak potas, żelazo, fosfor, mangan oraz miedź. Rodzynki stanowią również ciekawy dodatek do potraw, przełamując swoją słodyczą  dania zarówno mięsne jak i warzywne. Dodane do sałatek albo ciasta urozmaicą i wzbogacą ich smak.

Masa netto: 250 g
Producent: ORGANIC
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (max.0,5%)
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal)
: 1372/324
Węglowodany (g): 71,0
 - w tym cukry (g): 67,0
Tłuszcz (g): 1,1
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,0
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0

Możliwe alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. 
Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE 
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

Przepis

Babka drożdżowa mojej mamy (trzygodzinna)
Babka drożdżowa mojej mamy (trzygodzinna)

Babka drożdżowa to klasyczny wypiek, który kojarzy się z tradycyjnymi, rodzinymi przepisami i smakami. Ten przepis na babkę drożdżową mojej mamy, jest wyjątkowy, ponieważ zawiera specjalną tajemnicę, dzięki której babka wychodzi jeszcze bardziej puszysta i smaczna niż zwykle. Wymaga ona nieco więcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.

SKŁADNIKI: 

(na 2 duże babki)  

  • 100 g świeżych drożdży (3 opakowania drożdży suszonych)  
  • 1 szklanka cukru  
  • 8 żółtek z jajek od „szczęśliwych” kur  
  • 1 i ½ szklanki lekko ciepłego mleka  
  • 200 g masła  
  • 1 kg mąki pszennej  
  • 1 cukier waniliowy  
  • 1 kieliszek rumu  
  • skórka otarta z 1 dobrze wyszorowanej i sparzonej cytryny
  •  skórka pomarańczowa kandyzowana  
  • garść rodzynek  
  • szczypta soli morskiej 

Lukier:  

  • ½ kg cukru pudru  
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny  
  • skórka starta z sparzonej pomarańczy  
  • skórka kandyzowana do ozdoby

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukier i żółtka wymieszaj na kogel-mogel. Masło rozpuść w ciepłym mleku. W dużej misce drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj wszystkie składniki i bez mieszania przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut, żeby urosło. Następnie przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20–30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz przez mniej więcej 1 godzinę.  Teraz czas na lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, więc należy dodać taką ilość soku, by otrzymać lukier dosyć gęsty, jednak taki w konsystencji, by ładnie rozprowadził się po cieście. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną, możesz je polukrować.

Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK MIŁOŚCI”.