WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Rodzynki sułtanki ekologiczne (250g) - BIO

Kod: 5908249974043
Rodzynki BIO to suszone powoli owoce winogron z upraw ekologicznych. Rodzynki ekologiczne są niesiarkowane, a brązowy kolor owoców świadczy, że suszono je na słońcu, czyli w znany od wieków i najbardziej naturalny sposób. Skoncentrowana w wyniku tego procesu ilość łatwo przyswajalnego cukru gronowego pozwala dostarczyć dużą dawkę energii w małej porcji. >>> Rodzynki sułtanki to doskonała przekąska oraz dodatek do wypieków, deserów i sałatek. To świetny zastrzyk energii przed intensywnym treningiem czy ważnym egzaminem. Rodzynki są jednymi ze zdrowszych przekąsek, zawierają sporo błonnika oraz cennych pierwiastków takich jak potas, żelazo, fosfor, mangan oraz miedź. Rodzynki stanowią również ciekawy dodatek do potraw, przełamując swoją słodyczą  dania zarówno mięsne jak i warzywne. Dodane do sałatek albo ciasta urozmaicą i wzbogacą ich smak.

Masa netto: 250 g
Producent: ORGANIC
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (max.0,5%)
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal)
: 1372/324
Węglowodany (g): 71,0
 - w tym cukry (g): 67,0
Tłuszcz (g): 1,1
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,0
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0

Możliwe alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. 
Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE 
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

Przepis

Bakaliowiec na kruchym tartym spodzie
Bakaliowiec na kruchym tartym spodzie

Jak sama nazwa wskazuje, bazą tego ciasta są bakalie. Od razu zaznaczam, że te podane w przepisie są tylko propozycją. Jeśli nie przepadacie za którymś ze składników, to pamiętajcie, że w przypadku tego ciasta wszystkie chwyty są dozwolone. Dodajcie do niego to, co lubicie! Gramaturę składników też można zmniejszać albo zwiększać.

Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. 

 

Składniki na ok. 20 porcji

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g masła

Bakalie:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny

POLEWA:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki mleka pełnotłustego

Ciasto: do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i gładkie. Formujemy z niego dwie kule, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 4 godziny o lodówki.

Po tym czasie obie kule ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23 x 27 cm), starając się równomiernie rozłożyć wiórki.

Blaszkę wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Polewa: na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.

Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.