ORGANIC Rodzynki sułtanki ekologiczne (250g) - BIO
Masa netto: 250 g
Producent: ORGANIC
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (max.0,5%)
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1372/324
Węglowodany (g): 71,0
- w tym cukry (g): 67,0
Tłuszcz (g): 1,1
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,0
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0
Możliwe alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Jak sama nazwa wskazuje, bazą tego ciasta są bakalie. Od razu zaznaczam, że te podane w przepisie są tylko propozycją. Jeśli nie przepadacie za którymś ze składników, to pamiętajcie, że w przypadku tego ciasta wszystkie chwyty są dozwolone. Dodajcie do niego to, co lubicie! Gramaturę składników też można zmniejszać albo zwiększać.
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka.
Składniki na ok. 20 porcji
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g masła
Bakalie:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
POLEWA:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki mleka pełnotłustego
Ciasto: do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i gładkie. Formujemy z niego dwie kule, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 4 godziny o lodówki.
Po tym czasie obie kule ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23 x 27 cm), starając się równomiernie rozłożyć wiórki.
Blaszkę wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Polewa: na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.