BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ROLESKI Musztarda stołowa (210g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5901044019131
    Producent: ROLESKI
  • Roleski to w 100% polska firma!

    Musztarda stołowa BIO

    Masa netto: 210g

    Producent: ROLESKI

    Pochodzenie: Polska

    Skład: woda, gorczyca* (15,7%), ocet spirytusowy*, cukier trzcinowy*, sól

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Informacje o alergenach: zawiera gorczycę.

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 525/125
    Białko (g): 4
    Węglowodany (g): 16
    Tłuszcz (g): 4,6

    PRODUKT BIO: TAK

    PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

    Przepis

    Sałatka z komosą ryżową
    Sałatka z komosą ryżową

    SKŁADNIKI:

    • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
    • 1 szklanka wody
    • 5 szt. oliwek czarnych
    • 3 liście sałaty lodowej
    • 5 szt. pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
    • łyżeczka szczypiorku
    • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/ 4 łyżki musztardy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • kurkuma, pieprz

     

     

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.