



ROLESKI Musztarda stołowa (210g) - BIO
Musztarda stołowa BIO
Masa netto: 210g
Producent: ROLESKI
Pochodzenie: Polska
Skład: woda, gorczyca* (15,7%), ocet spirytusowy*, cukier trzcinowy*, sól
*składniki pochodzenia ekologicznego
Informacje o alergenach: zawiera gorczycę.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 525/125
Białko (g): 4
Węglowodany (g): 16
Tłuszcz (g): 4,6
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody
- 5 szt. oliwek czarnych
- 3 liście sałaty lodowej
- 5 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- łyżeczka szczypiorku
- 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kurkuma, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.