WEGETARIAŃSKI BIO

Roszponka ekologiczna - opakowanie (100g) - BIO (I)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 1870
  • Roszponka ekologiczna to roślina podobna do sałaty, lecz jest delikatniejsza w smaku i ma drobne listki. Na tle sałat wyróżnia się nie tylko wyglądem, lecz także wartościami odżywczymi, a co za tym idzie - właściwościami prozdrowotnymi. Roszponka zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C, niż sałata siewna. Liście roszponki zbierane są w okresie wiosennym (marzec - kwiecień) oraz późną jesienią. Mają one łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne. Aby zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, w wilgotnej ściereczce.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy

     

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

     

    Roszponka - własciwości:

    • Ponieważ roszponka jest skarbnicą prowitaminy wit.A - substancji, z której organizm człowieka wytwarza witaminę A - częste spożywanie roszponki przyspieszy opalanie, wspomoże funkcjonowanie wzroku i może zapobiec chorobom serca, a nawet rozwojowi nowotworów. Poza tym beta-karoten ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem.
    • Fitoterapeuci polecają roszponkę w celu oczyszczenia krwi z toksyn oraz odkwaszenia organizmu
    • Roszponka pozytywnie wpływa na trawienie, wspierając tym samym pracę układu pokarmowego i pomagając przy zaparciach. W medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy.
    • Roszponka ma niski indeks glikemiczny i mogą po nią sięgać cukrzycy
    • W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, by poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Zatem jeśli po okresie zimowym odczuwa się osłabienie, senność, częste bóle głowy i bóle mięśni, rozdrażnienie bądź mniejszą odporność na stres, wówczas warto sięgnąć po roszponkę.
    • Roszponka jako rośłina należąca do rodziny kozłkowatych (podobnie jak kozłek lekarski) wykazuje działanie uspokajające. Dlatego po roszponkę można sięgać w stanach napięcia i uczucia niepokoju, a także przy problemach ze snem. Roszponka powinna wywołać stan odprężenia psychicznego.
    • Roszponka należy do warzyw, z których powstają małe ilości kwasu moczowego. W związku z tym jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową.

    W kuchni liście roszponki stanowią bazę do sałatek, nadzień warzywnych, sufletów i jako składnik łagodzący do mieszanek warzyw liściastych. Warto też zwielokrotnić walory żywieniowe roszponki poprzez dodanie siekanych ziół lub kiełków roślin: koperku, natki pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, mięty pieprzowej, słonecznika oraz kolorowych warzyw i owoców: rzodkiewki, ogórka, pomidora, kukurydzy, granatu, mango, cytryny itp.

    Wiele badań naukowych udowadnia, iż warzywa i owoce z ekoupraw posiadają wysoką wartość biologiczną, cechując się znacznie lepszymi walorami smakowymi, odżywczymi oraz niższą zawartością azotanów w porównaniu do żywności produkowanej w sposób konwencjonalny. 

     

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 124 kJ/ 29 kcal
    Białko (g): 2,0
    Węglowodany (g): 3,6
    - w  tym cukry (g): 2,0
    Tłuszcz (g): < 0,5
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): <0,1

    Błonnik: 1,7
    Sól (g): 0,01

     

    Warunki przechowywania: W chłodnym miejscu od +2°C  do +8°C

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK