

Roszponka ekologiczna - opakowanie (80g) - BIO (I)
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Roszponka - własciwości:
- Ponieważ roszponka jest skarbnicą prowitaminy wit.A - substancji, z której organizm człowieka wytwarza witaminę A - częste spożywanie roszponki przyspieszy opalanie, wspomoże funkcjonowanie wzroku i może zapobiec chorobom serca, a nawet rozwojowi nowotworów. Poza tym beta-karoten ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem.
- Fitoterapeuci polecają roszponkę w celu oczyszczenia krwi z toksyn oraz odkwaszenia organizmu
- Roszponka pozytywnie wpływa na trawienie, wspierając tym samym pracę układu pokarmowego i pomagając przy zaparciach. W medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy.
- Roszponka ma niski indeks glikemiczny i mogą po nią sięgać cukrzycy
- W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, by poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Zatem jeśli po okresie zimowym odczuwa się osłabienie, senność, częste bóle głowy i bóle mięśni, rozdrażnienie bądź mniejszą odporność na stres, wówczas warto sięgnąć po roszponkę.
- Roszponka jako rośłina należąca do rodziny kozłkowatych (podobnie jak kozłek lekarski) wykazuje działanie uspokajające. Dlatego po roszponkę można sięgać w stanach napięcia i uczucia niepokoju, a także przy problemach ze snem. Roszponka powinna wywołać stan odprężenia psychicznego.
- Roszponka należy do warzyw, z których powstają małe ilości kwasu moczowego. W związku z tym jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową.
W kuchni liście roszponki stanowią bazę do sałatek, nadzień warzywnych, sufletów i jako składnik łagodzący do mieszanek warzyw liściastych. Warto też zwielokrotnić walory żywieniowe roszponki poprzez dodanie siekanych ziół lub kiełków roślin: koperku, natki pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, mięty pieprzowej, słonecznika oraz kolorowych warzyw i owoców: rzodkiewki, ogórka, pomidora, kukurydzy, granatu, mango, cytryny itp.
Wiele badań naukowych udowadnia, iż warzywa i owoce z ekoupraw posiadają wysoką wartość biologiczną, cechując się znacznie lepszymi walorami smakowymi, odżywczymi oraz niższą zawartością azotanów w porównaniu do żywności produkowanej w sposób konwencjonalny.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 124 kJ/ 29 kcal
Białko (g): 2,0
Węglowodany (g): 3,6
- w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): < 0,5
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): <0,1
Błonnik: 1,7
Sól (g): 0,01
Warunki przechowywania: W chłodnym miejscu od +2°C do +8°C
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |