Ryż brązowy długi - BIO
Waga: 500g
Wyprodukowano dla: Eko-Wital
Przepis
Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka płatków ryżowych
- 1/2 marchewki
- 1 łyżeczka orzeszków pinni
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżki groszku zielonego
- 1/2 pora
- 1 łyżka kukurydzy
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki z pietruszki
- 2 łyżeczki pestek dyni
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.