WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Ryż brązowy okrągły ekologiczny (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814668509
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Botanicznie ryż należy do traw i znanych jest tysiące odmian różniących się barwą, kształtem i wielkością ziaren. Ryż okrągły brązowy to pełnoziarnisty, niełuszczony rodzaj ryżu o zaokrąglonych ziarnach. Jest bardziej kleistą odmianą niż ryż długoziarnisty.

    Ryż brązowy okrągły ekologiczny

    Masa netto: 500g

    Producent: Organic Farma Zdrowia

    Składniki: Ryż brązowy okrągły; Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna: 345 kcal (1463 kJ)
    • Białko: 7,2g
    • Węglowodany: 74,1g
    • Tłuszcz: 2,2g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

    Sposób przygotowania: wsypać opłukany ryż do zimnej wody (proporcja 2 części wody na 1 część ryżu), zagotować, posolić, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować (najlepiej na płytce) ok. 1h bez podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu - wymieszać.

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna
    Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

    Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.

    SKŁADNIKI:

    • 2 łyżki ryżu brązowego
    • 1 łyżka płatków ryżowych
    • 1/2 marchewki
    • 1 łyżeczka orzeszków pinni
    • 1/2 zielonej papryki
    • 2 łyżki groszku zielonego
    • 1/2 pora
    • 1 łyżka kukurydzy
    • 1 łyżeczka rodzynek
    • 1 łyżeczka zarodków pszennych
    • 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki natki z pietruszki
    • 2 łyżeczki pestek dyni
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu ziołowego
    • szczypta kurkumy  

     

    Gotowa lista zakupowa

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.