


ORGANIC Ryż brązowy okrągły ekologiczny (500g) - BIO
Botanicznie ryż należy do traw i znanych jest tysiące odmian różniących się barwą, kształtem i wielkością ziaren. Ryż okrągły brązowy to pełnoziarnisty, niełuszczony rodzaj ryżu o zaokrąglonych ziarnach. Jest bardziej kleistą odmianą niż ryż długoziarnisty.
Ryż brązowy okrągły ekologiczny
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: Ryż brązowy okrągły; Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 345 kcal (1463 kJ)
- Białko: 7,2g
- Węglowodany: 74,1g
- Tłuszcz: 2,2g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE
Sposób przygotowania: wsypać opłukany ryż do zimnej wody (proporcja 2 części wody na 1 część ryżu), zagotować, posolić, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować (najlepiej na płytce) ok. 1h bez podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu - wymieszać.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka płatków ryżowych
- 1/2 marchewki
- 1 łyżeczka orzeszków pinni
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżki groszku zielonego
- 1/2 pora
- 1 łyżka kukurydzy
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki z pietruszki
- 2 łyżeczki pestek dyni
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.