ORGANIC Ryż brązowy okrągły ekologiczny (500g) - BIO
Botanicznie ryż należy do traw i znanych jest tysiące odmian różniących się barwą, kształtem i wielkością ziaren. Ryż okrągły brązowy to pełnoziarnisty, niełuszczony rodzaj ryżu o zaokrąglonych ziarnach. Jest bardziej kleistą odmianą niż ryż długoziarnisty.
Ryż brązowy okrągły ekologiczny
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: Ryż brązowy okrągły; Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 345 kcal (1463 kJ)
- Białko: 7,2g
- Węglowodany: 74,1g
- Tłuszcz: 2,2g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE
Sposób przygotowania: wsypać opłukany ryż do zimnej wody (proporcja 2 części wody na 1 część ryżu), zagotować, posolić, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować (najlepiej na płytce) ok. 1h bez podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu - wymieszać.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023.
Składniki na 4 porcje:
- 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
- 2–3 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 duża czerwona papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 1 duża żółta papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
- 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych w soku pomidorowym (najlepiej pieczonych)
- 1 i 1/2 szklanki (266 g) białej fasoli (np. cannellini), ugotowanej lub z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej + więcej (w razie potrzeby)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ugotowany makaron, ryż lub kasza, do podania
- 2 łyżki (8 g) posiekanej natki pietruszki
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.
2. Wyłóż na nie pokrojone warzywa – cebulę, bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek. Powinny tworzyć jedną warstwę. Spryskaj je olejem w sprayu, dopraw solą i pieprzem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, dorzuć pomidory z puszki oraz fasolę, wymieszaj, posyp majerankiem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj jeszcze 10–15 minut, aż warzywa staną się miękkie i soczyste.
3. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na ciepło z dowolnym makronem, ryżem lub wybraną kaszą, posypane natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 1 porcji (bez makaronu, ryżu czy kaszy): 200 kcal,
11 g białka, 1 g tłuszczu, 40 g węglowodanów,
11 g cukru, 12 g błonnika