BIO PLANET Ryż jaśminowy pełnoziarnisty, ekologiczny (500g) - BIO
Skład: ryż jaśminowy pełnoziarnisty ekologiczny 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 500g
Pochodzenie: Tajlandia
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 362 kcal (1515 kJ)
Białko: 7,4g
Węglowodany: 74,9g
Tłuszcz: 2,4g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 35 min.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.
Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g
Składniki na 4 porcje:
• 2 kostki naturalnego tofu
• 300 g mrożonego zielonego groszku
• 1 marchewka
• 5 ząbków czosnku
• 2–3 cm świeżego imbiru
• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka sosu sojowego
Sos orzechowy:
• 350 ml wody
• 4 łyżki masła orzechowego
• 4 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki sosu sriracha
• 2 łyżki octu ryżowego
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
• 1 pęczek zielonej cebulki
• ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.
3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.