BIO

BIO PLANET Ryż jaśminowy pełnoziarnisty, ekologiczny (500g) - BIO

Kod: 5907814661524
Producent: BIO PLANET
Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.

 

Skład: ryż jaśminowy pełnoziarnisty ekologiczny 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 500g

Pochodzenie: Tajlandia

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 362 kcal (1515 kJ)

Białko: 7,4g

Węglowodany: 74,9g

Tłuszcz: 2,4g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904


Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 35 min.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Tofu w sosie orzechowym
Tofu w sosie orzechowym

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g

Składniki na 4 porcje:

• 2 kostki naturalnego tofu

• 300 g mrożonego zielonego groszku

• 1 marchewka

• 5 ząbków czosnku

• 2–3 cm świeżego imbiru

• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

• 3 łyżki oleju

• 1 łyżka sosu sojowego

Sos orzechowy:

• 350 ml wody

• 4 łyżki masła orzechowego

• 4 łyżki sosu sojowego

• 3 łyżki sosu sriracha

• 2 łyżki octu ryżowego

• 1 łyżka oleju

• 2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych

• 1 pęczek zielonej cebulki

• ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.

3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.

4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.

5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.

8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.

9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.