Seler młody z nacią ekologiczny [1szt.] - BIO (k)
Liście i korzenie selera zawierają surowce lecznicze; surowy działa wzmacniająco, wzbogaca organizm w składniki mineralne, poprawia przemianę materii, wskazany przy otyłości, wywar z gotowanych pomaga przy artretyzmie, podagrze, goścu, sok z łodygowych działa antystresowo,
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 800g cebuli
- 2–3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni lub 1/2 dużego selera
- kilka grzybów suszonych lub pieczarek (niekoniecznie)
- dowolny tłuszcz do podduszenia cebuli (najlepiej nierafinowany) lub masło klarowane
- majeranek (dużo)
- pieprz ziołowy (u mnie mieszanka mielonej gorczycy, mielonego chrzanu, pieprzu czarnego i czerwonego, papryki ostrej, kolendry, kminku mielonego i czarnuszki mielonej)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- cytryna lub ocet jabłkowy (do smaku)
- ZAGĘSZCZACZ I ZABIELACZ:
- białe, zmiksowane warzywa korzeniowe
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj obrane warzywa korzeniowe i grzyby w ok. 3,5 litra wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w półkrążki, a następnie podduś ją na dowolnym tłuszczu (najlepiej na patel- ni). Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. Tak przygotowaną cebulę dołóż do garnka i gotuj ok. 2 godzin (jeśli uznasz, że ilość wody jest niewystarczająca – dolej). Wyjmij z zupy białe warzywa i zmiksuj je na pastę z dodatkiem wywaru z zupy oraz kaszą (jeśli zamierzasz dodać jajka do miksowania, użyj zimnej wody zamiast wywaru) i wlej do zupy (jeśli używasz jaj – zagotuj mieszając). Dopraw zupę jak lubisz za pomocą ziół, soli, miodu (słodu) i cytryny bądź dobrego octu (delikatne zakwaszenie). Posyp zupę zieleniną (u mnie czosnek niedźwiedzi i szczypiorek “parapetowy”).