WEGETARIAŃSKI BIO

Seler ekologiczny 0,5kg - BIO (PL)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 280773???????
  • Seler, zawówno liście i korzenie zawierają surowce lecznicze; surowy działa wzmacniająco, wzbogaca organizm w składniki mineralne, poprawia przemianę materii, wskazany przy otyłości, wywar z gotowanych pomaga przy artretyzmie, podagrze, goścu, sok z łodygowych działa antystresowo.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Polska

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

    Przepis

    Cebulożur wege
    Cebulożur wege

    SKŁADNIKI:

    • 800g cebuli
    • 2–3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 średni lub 1/2 dużego selera
    • kilka grzybów suszonych lub pieczarek (niekoniecznie)
    • dowolny tłuszcz do podduszenia cebuli (najlepiej nierafinowany) lub masło klarowane
    • majeranek (dużo)
    • pieprz ziołowy (u mnie mieszanka mielonej gorczycy, mielonego chrzanu, pieprzu czarnego i czerwonego, papryki ostrej, kolendry, kminku mielonego i czarnuszki mielonej)
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól
    • łyżka miodu lub syropu klonowego
    • cytryna lub ocet jabłkowy (do smaku) 
    • ZAGĘSZCZACZ I ZABIELACZ:
    • białe, zmiksowane warzywa korzeniowe
    • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 2 jajka

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Ugotuj obrane warzywa korzeniowe i grzyby w ok. 3,5 litra wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w półkrążki, a następnie podduś ją na dowolnym tłuszczu (najlepiej na patel- ni). Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. Tak przygotowaną cebulę dołóż do garnka i gotuj ok. 2 godzin (jeśli uznasz, że ilość wody jest niewystarczająca – dolej). Wyjmij z zupy białe warzywa i zmiksuj je na pastę z dodatkiem wywaru z zupy oraz kaszą (jeśli zamierzasz dodać jajka do miksowania, użyj zimnej wody zamiast wywaru) i wlej do zupy (jeśli używasz jaj – zagotuj mieszając). Dopraw zupę jak lubisz za pomocą ziół, soli, miodu (słodu) i cytryny bądź dobrego octu (delikatne zakwaszenie). Posyp zupę zieleniną (u mnie czosnek niedźwiedzi i szczypiorek “parapetowy”).