*ANTAR Ser podpuszczkowy koryciński z czarnuszką (250g)

(2 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 280075???????
Producent: ANTAR
Ser koryciński jest serem dojrzewającym, podpuszczkowym wyrabianym z mleka, podpuszczki i soli. Świeże mleko podgrzewa się, ale nie pasteryzuje, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze mleka- między innymi dużą ilość przyswajalnego wapnia, potrzebnego do budowy kości.

Sery korycińskie pojawiły się w Polsce na Podlasiu już w XVII wieku, a receptura wywodzi się od Szwajcarów, którzy przekazali tajemnice ich produkcji. Do dzisiaj są to sery wyrabiane ręcznie przez gospodynie z okolic Korycina ( stąd nazwa) i w związku z tym wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ser koryciński jest serem dojrzewającym, podpuszczkowym wyrabianym z mleka, podpuszczki i soli. Świeże mleko podgrzewa się, ale nie pasteryzuje, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze mleka- między innymi dużą ilość przyswajalnego wapnia, potrzebnego do budowy kości. Poza tym ser ten ma w porównaniu do innych serów podpuszczkowych niską zawartość tłuszczu – 22,9 %. Ser koryciński ma kształt eliptycznej kuli, po przekrojeniu widoczne są liczne dziury a w trakcie dojrzewania zmienia smak, barwę i zapach. Stąd też, kolor jasno żółty z upływem czasu staje się bardziej intensywny - kremowo żółty; konsystencja z miękkiej twardnieje, a smak z łagodno -śmietankowego z posmakiem soli zmienia się na pikantny. Sery przyprawiane są różnymi ziołami, m.in. bazylią, lubczykiem. czosnkiem, oregano, czarnuszką, płatkami słodkiej papryki, ziołami prowansalskimi, pieprzem kolorowym, i dla tego każdy okrąg smakuje inaczej a ten sam inaczej każdego dnia, co jest prawdopodobnie największą zaletą tego sera. Mleko do produkcji sera pochodzi od krów karmionych naturalną paszą na typowo rolniczych czysto ekologicznych terenach między Puszczą Knyszyńską a Biebrzańskim Parkiem Narodowym niedaleko granicy z Litwą i Białorusią.

Skład:
mleko krowie niepasteryzowane, sól, podpuszczka, dodatki.

Masa netto: ok.250g

Uwaga: ostateczna cena za produkt uzależniona jest od końcowej masy produktu.


Nr identyfikacji weterynaryjnej producenta: 20117215.


Wyprodukowany we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin.

JK

Nie ma sensu pisać opinii. Wystarczy jedno słowo: PYCHA

KK

Przepyszny ser,Jestem bardzo zadowolona z zakupu dwóch rodzaji serów Koryciński z dodatkami,Koryciński śmietankowy .