


ORGANIC Śliwki suszone bez pestek ekologiczne (500g) - BIO
Śliwki suszone ekologiczne bez pestek ekologiczne
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: ekologiczne śliwki kalifornijskie suszone 100%. Możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 276 kcal (1172kJ)
- Białko: 2g
- Węglowodany: 66g
- Tłuszcz: 0g
- Sól: 0,08g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Uwaga: Na suszonych śliwkach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu. Uwaga: śliwki sporadycznie mogą zawierać pestki, bądź ich fragmenty.
Przepis z produktem: ORGANIC Śliwki suszone bez pestek ekologiczne (500g) - BIO
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
- szklanka cukru
- 250 ml miodu
- 25 dag masła lub margaryny
- 250 ml śmietany
- jajko
- 4 żółtka
- opakowanie przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
- orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie
1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.
2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.
4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).
5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.
6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Rada Wioli:
Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.