BIO

ORGANIC Śliwki suszone bez pestek ekologiczne (500g) - BIO

Kod: 5908249973749
Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze. Natura i nic więcej!

Śliwki suszone ekologiczne bez pestek ekologiczne

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: ekologiczne śliwki kalifornijskie suszone 100%. Możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna:  276 kcal (1172kJ)
  • Białko: 2g
  • Węglowodany: 66g
  • Tłuszcz: 0g
  • Sól: 0,08g

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Uwaga: Na suszonych śliwkach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu. Uwaga: śliwki sporadycznie mogą zawierać pestki, bądź ich fragmenty.

Przepis z produktem: ORGANIC Śliwki suszone bez pestek ekologiczne (500g) - BIO

Piernik na miodzie
Piernik na miodzie

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
  • szklanka cukru
  • 250 ml miodu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 250 ml śmietany
  • jajko
  • 4 żółtka
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
  • orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie

1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.

2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.

3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.

4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).

5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.

6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Rada Wioli:

Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie