WEGETARIAŃSKI BIO

*KLIMEKO Śmietana 12% (250ml)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907591000387
    Producent: KLIMEK
  • Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 12%.

    Skład: śmietana 12%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
    Zawartość tłuszczu 12%

    Objętość netto: 250ml.

    Pochodzenie: Polska

    PL 10191601 WE

    Wartość odżywcza w 100g:
    wartość energetyczna 134kcal (556kJ)
    białko - 2,7g
    tłuszcz - 12g
    węglowodany - 3,9g

    Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.

    Informacje dodatkowe:

    Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.

    Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.





     

    Przepis

    Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą
    Masło orzechowe  karmelowe, z kakao i grubą solą

    Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
    • 60-80 ml śmietanki
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej

    Do kajmaku:

    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
    • 150 g cukru trzcinowego

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.

    PRZECHOWYWANIE:

    Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.