

*KLIMEKO Śmietana 12% (250ml)
Śmietana naturalna Klimeko jest wyprodukowana ze śmietanki normalizowanej mlekiem, zaszczepionej kulturami mlekowymi. Jako jedna z niewielu nie poddawana procesowi homogenizacji. Bez dodatku zagęstników.
Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 12%.
Skład: śmietana 12%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
Zawartość tłuszczu 12%
Objętość netto: 250ml.
Pochodzenie: Polska
PL 10191601 WE
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 134kcal (556kJ)
białko - 2,7g
tłuszcz - 12g
węglowodany - 3,9g
Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.
Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 3 ząbki czosnku
• 5-6 młodych ziemniaków
• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)
• 1,5l bulionu
• kilka łyżek śmietany 12-18%
• sól • świeżo zmielony pieprz
• ½ łyżeczki kurkumy
Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.