WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Soczewica żółta ekologiczna (400g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814665577
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

    Soczewica żółta ekologiczna

    Skład: soczewica żółta ekologiczna 100%
    Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

    Masa netto: 400g

    Pochodzenie: Turcja

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna: 459kcal (1932 kJ)

    Białko: 23g

    Węglowodany: 73g
    w tym cukry: 0,2g

    Tłuszcz: 1,4g
    w tym kwasy nasycone: 0,2g

    Sól: 0,02g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

    Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904



    Sposób przygotowania: krótko namoczoną soczewicę należy gotować w proporcji 1: 2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. .

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości:
    nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami
    Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami

    s k ł a d n i k i :

    150 g kaszy pęczak

    30 g fasoli drobnej białej

    30 g soczewicy czerwonej

    30 g soczewicy zielonej

    30 g soczewicy żółtej

    20 g grochu łuskanego

    1 papryka czerwona

    1 kg ziemniaków

    2 cebule białe

    150 g pieczarek

    1 główka kapusty zielonej włoskiej lub zwykłej

    250 g kapusty kiszonej

    10 plastrów boczku surowego wędzonego

    300 g wędzonej piersi z kurczaka lub kiełbasy wiejskiej

    100 g masła

    olej do smażenia

    ok. 500 ml bulionu

    koperek, natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie

    Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry, pierś z kurczaka pozostawiamy w całości albo – jeśli chcemy – kroimy również w kostkę. Liście kapusty staramy się rozdzielić na pojedyncze – przydadzą się do wyłożenia kociołka i przykrycia miszmaszu w nim. Na patelni na oleju przesmażamy kapustę kiszoną i pokrojoną paprykę do momentu, aż zacznie lekko brązowieć. W tym pomogą przyprawy, których w przypadku tego dania nie żałujemy. Przesmażoną dodajemy do ziemniaków już czekających w misce. Do tego wrzucamy również kiełbasę lub wędzoną pierś kurczaka, wszystkie strąki i kaszę, po czym wlewamy bulion. Pamiętajmy, że bulion jest niezbędny, bo przecież pęczak potrzebuje płynu, od którego stanie się miękki. Gdyby ktoś zapytał mnie, ile zieleniny trzeba wrzucić, odpowiadam: jak najwięcej. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Kociołek smarujemy olejem, układamy na dnie plastry boczku, liście kapusty i wsypujemy zawartość miski. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty i plastrami boczku, kociołek zakręcamy i stawiamy na ognisku na mały ogień, jeśli kociołek ma smakować tym, co jest w środku, a nie przypalenizną. Gdy ktoś nie ma takiego cudownego kociołka, to nie problem, wystarczą bowiem dobry garnek, solidna pokrywka i latem darń położona na wierzchu.

    Przepis pochodzi z książki "Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana