BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

BATOM Soda oczyszczona (1 kg)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907709953840
    Producent: BATOM
  • Soda oczyszczona jest doskonałym zamiennikiem większości chemicznych środków czystości. Można jej używać do sprzątania praktycznie wszystkich powierzchni w domu. Doskonale czyści fugi, zlewy, dywany, garnki oraz blaty w kuchni czy w łazience. Neutralizuje także nieprzyjemne zapachy oraz nadaje się do prania. Soda może być stosowana również jako środek spożywczy: zastępuje proszek do pieczenia, drożdże, zmiękcza twarde mięso, mo że służyć do mycia warzyw i owoców.

    Soda oczyszczona

    Masa netto: 1kg

    Producent: BATOM

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj pochodzenia: Turcja

    Składniki: Soda oczyszczona (99,7%) 

    Alergeny: może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam oraz soję

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: TAK

     

    Przepis

    Piernik z orzechami laskowymi
    Piernik z orzechami laskowymi
      W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

    SKŁADNIKI:

    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
    • pół szklanki mąki żytniej jasnej
    • 1 łyżeczka sody
    • 3 łyżki przyprawy piernikowej
    • 3 łyżki kakao
    • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
    • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
    • 6 łyżek oleju
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

    * Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl